måndag 10 januari 2011

Specialkaffe

Intresant dialog på Riktigt Kaffe om begreppet Specialkaffe som egentligen inte har definerats av den anledning att den flyttar på sig hela tiden eller att en "märkning" blir som t ex Fair Trade, dvs är ganska endimensionell.

Men mitt i sörjan av åsikter kan man man skönja "specialkaffet" i dimman, terrior, plockning, sortering, lagring, transport, få defekter, clean cup, frech greens, omsorgsfullt rostat, omsorgsfullt bryggt.
Inget konstigt egentligen, en bra kontrollerad produkt hela kedjan, inte konstigare en en välhängd biff som gått i det fria med rätt foder o omsorg, slaktat o häng rätt, det smakar alltid bättre men är dyrare, men det är special. O ni är med o definerar det med denna dialog.


Om du inte gillar det är en annan sak.

1 kommentar:

Mattias L sa...

Tack ett bra perspektiv på hela debatten!
Vi är många som är unga och gröna inom specialkaffet, inte lätt att känna till historien. Speciellt om man är konsument och inte är med på möten och tävlingar.

Varför känns det som det är väldigt få "gamla rävar" (inte för att du skulle vara gammal Matts :) ) som är aktiva i arbetet/debatten?
Det är alltid bra med friskt blod, men det måste också finnas med en del rutin och historia, annars gör man om samma misstag som förr.