tisdag 18 januari 2011

Brewers Cup

Nya tävlingar presenterades på WCE (world coffee event) som är namnet på organisationen som kommer sköta alla nu förekommande tävlingar som finns, två intensiva dagar i Dublin är slut, kaffefolk från hela värden indelade i tre grupper sökte vi jobba fram en ny plattform, rules, judges och national support heter grupperna som skapat tydligare koncept o mallar för alla tävlingar. WCE board hade sitt första styrelsemöte med, två nya medlemmar Carl Sara, NZ och Sonja Grant, Island, båda med gedigna erfarenheter som tävlande o domare i alla format.

Brewers cup, bryggkaffetävling, äntligen säger nog många. Går till så här, ungefär,

Uttagning: ett förutbestämt kaffe, bestäms av Org o är samna för alla, skall bryggas i valfri bryggmetod( siphon, drop, chemex, press, aeropress, etc etc) baristan kan t om hitta på en egen metod, dock ej maskiner. I uttagningen bedöms bara smak av tre domare. Ingen publik.

Final: sex finalister, valfri metod men nu med eget kaffe, bryggs, serveras, komuniceras, presenteras till domare detta sker på plattformen inför publik, presentation, smak o teknik bedöms, publiken får smaka kaffet som bryggs med men det bryggs i en typ vanlig bryggare.

Vad tror ni om denna tävling, jag tror på den o den kommer gå av stapeln i Mastricht, en svensk borde åka jag tycker jag, vi roddar ihop denna under BC, eller? Vi kan köra en enklare variant första året helt ok enl W C E board.

Roaster competition
I denna tävling gäller det rostning, den kan Filip Åkerblom mer om so sitter med o tar fram detta koncept, men jag tror att denna tävling kommer Bygga framtidens Roast Masters o det behövs ett yrke o identitet här.

4 kommentarer:

Anders T sa...

Tycker bryggtävlingen låter kanon. Blev lite sugen på den faktiskt.

Henrik S! sa...

Toppenkul med bryggtävling!

Oscar sa...

Spännande! Reglerna har kommit upp nu: http://usbaristachampionship.org/?p=main&s=usbcbc

Nu när Hoffmann har bloggat om det lär vi se 50 nerdars åsikter om tävlingen snart? :-) http://www.jimseven.com/2011/01/22/brewers-cup-competition/

Att ha 3 separata bryggningar kräver ju 3 stycken bryggutrustningar = man behöver säkert koodinera/samarbeta för att undvika att det blir en utrustningssport där den som har råd med 3 syphoner vinner.

Syn City sa...

utrustningssport kan vara årets ord!

jag tror det blir en bra tävling, men det kommer ha sina avarter och skavanker som allt annat naturligtvis.

i sin enklaste utformning hoppas jag att det ger fokus på kaffet, och att ett kaffe kan må bättre eller ännu bättre beroende på vilken bryggmetod man väljer, samt exponera kaffemänniskor för nya metoder att brygga på.