torsdag 30 juni 2011

Månadens kaffe

Varje månad har vi ett erbjudande på ett av våra kaffe. Denna månad har turen kommit till La Floresta, Colombia. Ett kaffe som faller mig väldigt mycket i smaken.
Det har en krämig munkänsla och är blommigt med en härlig honungssötma i eftersmaken. Brygg det i presskanna eller som dropkaffe.
Per Nordby har varit och besökt Orlando på hans gård nu under våren. Mer att läsa om det här






onsdag 29 juni 2011

Nytt kaffe

Nu är sommaren här på riktigt och det börjar lida mot semestrar och lata dagar. Vi på rosteriet tar dock inte ledigt utan petar in en växel till och presenterar lite nya kaffe.
Vi har både helt nya bekantskaper på väg in och sådana som varit med tidigare år.

För ett par veckor sedan fick jag in vårt Cup of Excellence kaffe från Rwanda. Ett otroligt elegant och balanserat kaffe. Jag rostatde upp lite grann lagom till midsommarhelgen och det har varit en strykande åtgång på detta. För er som missade att köpa det så kommer det nya chanser. Dock inte så många då jag bara har ca 70 kg.


Lite info kring detta kaffe:

Vi är stolta över att få presentera ett kaffe från kooperativet Buremera som ligger på bergsluttningarna i sydöstra Rwanda. Detta året vann de 21:a platsen med 84,5 poäng i den prestigefyllda tävlingen Rwanda Cup of Excellence 2010.


Arabicatyp: Bourbon

Växthöjd: 1800 möh

Skörd: Juni

Processmetod: Tvättat

Rostning: Kaffet är rostat i en Loring Smartroast som tar fram en ren smak och som är snäll mot miljön

Smakprofil: Balanserad syra och sötma med choklad och mandel i eftersmaken

Bryggtips: Presskanna, El-brygg, Aeropress, Chemex





I måndags bar jag in en favorit igen i rosteriet, och det är kaffet från vår käre vän Edwin Martinez som äger gården Finca Vista Hermosa i Guatemala. Vi har köpt detta kaffe av Edwin ända sedan starten av vårt rosteri för ca fyra år sedan. Så det känns lite extra att få rosta detta fantastiska kaffe även i år.

Årets skörd är en micro lot från gården som kallas El Eden, alltså Edens Lustgård. Detta sätter ju ganska höga förväntningar på kaffet och jag garanterar att det motsvarar förväntningarna. Ett renare och mer krispigt kaffe får man leta efter.


Arabicatyp: Bourbon

Växthöjd: 1650 möh

Processmetod: Tvättat

Rostning: Kaffet är rostat i en Loring Smartroast som tar fram en ren smak och som är snäll mot miljön

Smakprofil: Krämig, mjölkchoklad, apelsin, nöt, mandel

Bryggtips: Passar alla bryggmetoder



I skrivande stund så lastas även årets Etiopiska natrual från Shakiso Mormora av lastbilen på parkeringen. Men mer av den senare. En sak kan jag dock berätta, denna vill du inte missa.







tisdag 28 juni 2011

Baristor sökes!

Vi söker nu heltidspersonal från aug/sep och tillsvidare. Är du sugen på att lära dig mer om kaffe, jobba i en kreativ miljö med passionerade människor och vara med och ta da Matteo framåt?

Hör av dig till pernilla@damatteo.se idag med ditt CV!

söndag 26 juni 2011

Tävlingar o Mässa

SCAE har haft sin årliga mässa med workshops, dessutom har FEM tävlingar gått av stapeln därav en ny. Flera kommenterar den relativa tystnaden på bloggar Twitter etc under eventet o jag tror jag har ett svar, det är minst 100% bättre än förr förra året i Köln, vadå Köln tänker dom flesta, jo då hade SCAE mässa samt körde alla tävlingar utan Brewers o WBC, det som tillkommit i år är Brewers Cup, hur många kommer ihåg Köln här i Sverige? Inte många troligen, varför? Det var inga svenskar där nästan, nu fanns det i alla fall några där samt så körde WCE(WBC-gänget) tävlingarna två veckar efter WBC. Bara det en bedrift.
Life streemingen fanns där för första gången, vi lägger gärna karbon över hur WBC funkar o förväntar oss samma upplägg o intresse, men ge det två år så är hela detta event med alla tävlingar på WBC nivå.

Många bloggare o världsmästare var där men dom var väldigt upptagna med att försöka ta hand om tävlingarna som domare,tävlande, MC, volontärer så man han knappt med, sen var internetuppkopplingen svindyr.
kan bara berätta att vi på insidan av eventet är nöjda men mycket behövs göras o kommer åtgärdas, detta år var ett läroår för WCE.
Vad kommer hända?
-Domarcertiefiering alla tävlingar
- MC handbok kommer skrivas
- Regler kommer ändras
- Körscheman kommer bli uppstyrda
- Volontärer kommer bli fler, ett program för detta på G
-Media kommer styras upp
-Scen o information till publik kommer ses över
- Live stream kommer förhoppningsvis ha kommentatatorer på alla tävlingar hela tiden
-Bättre info till tävlande o domare



Så till sist, SINCITY skriver om att köpa formatet, o det var mitt i prick.
Något i den svenska mentaliteten ligger oss i fatat, o det är vår attityd. Har setta detta i snart tio år på tävlingar. Samma visa nästan varje gång när vi misslyckas

- Fel på reglerna
- Fel domare
- Dom hörde inte vad jag sa
- dom väljer dom eller dom för att domarena känner dom
- Fel på formatat
- Jag visste inte...
- det är uppgjort
- jag , vi ligger för mycket i framkant på vissa saker därför vann jag inte....snacka om hybris
- Domaran har bestämt sig
- Domarna gjorde si eller så....
- jag tolkar inte reglerna så som domaren.


Jag kan hålla på o fylla på detta för evigt o jag är SÅ TRÖTT på alla ursäkter o konspirationsteorier.

Vi kan bara vinna om vi ödmjukt lyssnar in formaten. Utan pre set minds. Hur man lyssnar in får läsaren själv fundera på

måndag 20 juni 2011

Utelivet i Stockholm

Ingredienser:
Färskt kaffe, Take Away kopp i återvinningsbar plast, Swiss Gold Filter, fint väder, en hund och ett barn.



Brygg kaffet direkt på muggen. Jag mal nästan lika grovt som till fransk presskanna, förväter kaffet i guldfiltret med lite kallt vatten, och sedan häller jag upp det varma vattnet efteråt. Under tiden knyter jag skorna...


Det gäller att hitta rätt plats. Gärna nära hemmet, gärna i solen. Gärna nära vatten. I muggen finns härligt Etiopiskt kaffe, Shakiso Welena. Uppfriskande när solen lyser på, samtidigt som det är lite kyligt fortfarande i midsommarvinden.


Oj då, bollen åkte i vattnet. Tur att lill-matte redan varit i en omgång. Det löser sig, Max. Precis lagom mycket action för en ledig dag.


Nu är kaffet uppdrucket, dottern fryser och vill hem. Det är bara en liten kille som inte fått nog än. Men det får han ju aldrig. Inte jag heller... av kaffe och fint väder ;)

NP: Don Henley Boys of Summer

söndag 19 juni 2011

Maastricht

Snart bär det mot SCAE:s årilga mässa samt tävlingar, WBC har ju nyss gått av stapeln med mycket uppmärksamhet i våra kretsar, nu blir det fem tävlingar på tre dagar....118 tävlande från hela världen, inte dåligt. De flesta i Cup- Tasters och Latte- Art, Brewers Cup blir troligen mest uppmärksammad detta år pga av formatet o nyheten, skall bli spännande att kolla in.
Numera kör WCE alla tävlingar rent organisatoriskt och mycket jobb har lagts ned för att lyfta allt men tiden har varit knapp.

torsdag 16 juni 2011

Internationell koppning i Stockholm

Att förklara vad koppning är för någon utomstående kan vara ganska roligt. Efter koppningen på Snickarbacken 7 gick en del av oss vidare till den anrika puben Tudor Arms. Någon ställde frågan, och vi svarade förenklat att "vi provsmakat kaffen tillsammans" och lade för säkerhets skull till "som en vinprovning ungefär". Följdfrågan var det nog ingen som var beredd på: "Men hur smakar ni dem då? Som latte eller?".

I Australien till exempel, är det svårt för gemene man att särskilja på kaffe och en kaffedrink baserad på mjölk. Naturligt, eftersom deras kaffetradition mer eller mindre bygger på den Italienska barlistan. Jag trodde faktiskt att det var annorlunda i Sverige, men där gick jag bet. Hur som helst har vi gått händelserna i förväg....

På Da Matteo har vi vänner utomlands som rostar. Ibland gör man ett byte med varandra, lite grann som vetenskapsmän gör peer review så låter man någon annan professionell titta på ens verk för att ge feedback.  Igår så fick vi en möjlighet i Stockholm att smaka på några olika internationella rostares kaffen.

herr Ahlgren häller upp

Vi hade fått ihop inte mindre än 7 olika kaffen, träffande nog då vi befann oss på Snickarbacken 7, Stockholms kanske vackraste kafémiljö. Rostare från tre kontinenter erbjöds; Stumptown från USA, Has Bean och Square Mile från England, 5 Senses från Australien och Da Matteo representerade Sverige.

Kaffen rostade på tre kontinenter möttes i Stockholm

Vi smakade dem alla i tur och ordning, noterade olika saker, surplade, nickade, fnissade och skrev ner. Alltifrån munkänsla till eftersmak noterades. Sedan gav vi vårt gemensamma utlåtande innan vi slutligen avslöjade våra resultat.
Trängsel vid bordet

Här blev det då intressant hur olika våra smaklökar är. När någon sa päronsötma kunde någon annan hitta choklad. Ett kaffe som någon tyckte var gott, tyckte någon annan var direkt frånstötande. En sån här provning ger en insikt om hur olika våra preferenser är, vad som betyder något för den som dricker kaffet, och vad vi upplever. Något vi alla kunde enas kring dock, var den rakt igenom höga kvaliteten på rostningen. Det var omöjligt att plocka ut någon som stod ut på grund av en dålig rostning. Kaffena kom alla fram i sin rätta karaktär.

De kaffen som stod ut främst på bordet var 5 Senses otroligt speciella kaffen (ett från Lintong, Sumatra, som smakade ren paprikajuice, och en Da Matteo kändis, Nekisse från Etiopien) och Has Bean för en otroligt bra, ren munkänsla i sina koppar. Detta trots att båda rosteriers kaffen hade närmare en månad på nacken.

Ett stort tack till alla som kom, det här gör vi gärna igen!

onsdag 15 juni 2011

Erbjudande till midsommar

Just nu kör vi ett galet bra erbjudande till midsommar. Ni kan helt enkelt välja och vraka bland våra singlar och plocka ut de två ni tycker bäst om och endast betala 150:-. Ja, ni läste rätt. Passa på och fynda ända fram till midsommarafton.
Gäller på Victoriapassagen, Vallgatan och Magasinsgatan.
Välkomna.

måndag 13 juni 2011

Besök från Etiopien





Det är ju inte varje dag man får besök från Etiopien, i alla fall inte hos mig. Extra kul då när det väl händer. Idag var Seife och Teddy på och hälsade på mig i rosteriet. De är dem vi har att tacka för vår Kebado Dara och även Shakiso Mormora (natrual) som är på ingång om ett par veckor. Vi pratade kaffe, koppade, rostade och hade det allmänt trevligt.
Tack för besöket och välkommen åter.

lördag 11 juni 2011

ett långt besök på La Floresta

Det är alltid en upplevelse att få besöka gården som odlar det kaffet som jag rostar. Men att besöka en gård är en sak, att lära känna platsen och folket bakom är en annan. Det är inte ofta man får möjlighet att göra det som rostare eftersom man, naturligt nog, behöver stå i sitt rosteri och rosta kaffe. Det ges ingen tid att stanna länge nog för att lära känna en plats när man är ute på inköpsresor. Och det var faktiskt därför som jag bad om tjänsteledigt för några månader sedan och gav mig ut på långresa i världens kaffeländer. Och jag har kommit precis dit jag ville med resan.



la Floresta

På da Matteo har vi ett kaffe från en kille som heter Orlando Babativa. Hans gård heter La Floresta och ligger i Pitalito i södra Huila, Colombia. Jag mötte Orlando av en slump för två månader sen efter en kaffetävling i Santa Marta i norra Colombia. Då bjöd han in mig till sin gård och nu har jag äntligen kommit hit. Och nu kallar jag honom Don Orlando, inget annat. För nu har jag lärt känna inte bara honom utan även hans fru och barn, grannar och vänner. Och dom är många.


blommorna på la Floresta

Don Orlando är medlem i San Isidro, en grupp på 96 familjegårdar som jobbar ihop för att hjälpa varandra på alla sätt dom kan. Är nån i nöd ställe alla upp. Samhället och naturen runt om får också nytta av gruppens arbete och allt växer sig starkare tillsammans. Flera av dom ställer upp i Cup of Excellence varje år, för det är ett sätt för dom att utvecklas och taggas. Eladio Ossa som kom tvåa i år och fick fantastiska 37,80 USD/lb (ca 83USD/kg) för sitt kaffe är del av San Isidro och alla i gruppen känner sig stolta över prestationen.


Don Orlando Babativa

Don Orlando har varit otroligt öppenhjärtlig mot mig och har lärt mig plocka kaffe, låtit mig plantera nya träd och rensa fält och gett mig tillgång till två agronomer under en dag för att jag skulle få djupare förståelse för kaffet dom odlar. Det har verkligen varit en upplevelse. Vi har suttit tillsammans på La Floresta och druckit kaffet från La Floresta, rostat av Christan på Magasinsgatan. Vi har suttit tillsammans med grannarna och konstaterat att, ja, dom gör ett väldigt bra jobb med kaffet här.

onsdag 8 juni 2011

Post WBC

För att vinna

Vara från ursprung
Använda mer av bäret
Använda andra bryggmetoder
Plockat kaffet själv?
Varit på farmen kaffet kommer ifrån
Ha stenkoll på arter, underarter processmetoder etc
Våga pröva reglerna
Varit på WBC tidigare
Ha internationell erfarenhet o kontakter
Ha god ekonomi
Ha tid
Ta in internationella konsulter
Ha scennärvaro
Ha hospitality bakgrund
Jobba på ett rosteri


Mer att fylla på, men behöver vi allt ovan, som ni vet hade dom top sex baristorna många av ovan nämda förutsättningar

måndag 6 juni 2011

WBC, slutspurten


semifinalister


jag tror det står "kaffe"


Uganda och Costa Rica


japaner japaner japaner


skypemöte


tävlingskaffe


bryggbaren


Alejandro


stiliga killar och handsome boys


fragile


finalisterna


publiken


backstage


Alejandro Mendes, World Barista Champion 2011 och fotograferna

söndag 5 juni 2011

Vinnare är: El salvador Alejandro Mendez

Nivå, ja det händer att man blir imponerad och det är jag, inte bara ursprung, utan typer, process, höjder, o olika delar av bäret vi älskar presenteras, närvaro o presentationer som är otroligt höga, och vilka signaturdrinkar, wow säger jag bara helt otroligt, det tog ett skutt uppåt i år, kanske det faktum att det var i ett ursprung bidrog. Samma skutt har vi sett tidigare 2007 i Tokyo med James Hoffman som slog nock out. Men i år var det ca 10 baristor som stod ut o massor av detaljer från många fler.

Ett stort trendbrott med ett ursprungsland, helt fantastiskt. Så rätt att vi tog chansen att låta ursprung köra en tävling, Grattis EL SALVADOR o alla ursprungsländer

Med nivån nästan avskräcker det mig eller får mig att ge upp om Sverige, helvete vilken uppförsbacke.

Hur gör vi?

lördag 4 juni 2011

WBC Utvecklingen

Har ju varit med några år i detta sammanhang o det känns rätt ok att kunna titta på Baristorna lite mer ordenligt för en gångs skull.
Åren som gått sedan WBC i Monte Carlo 2000 där jag dömde första gången har det minst sagt hänt en del

Här följer tre utvecklingsperioder som jag ser det under tiden med WBC, åren kan överlappa naturligtvis o det finns undantag men detta är den generella tendensen

2000-04, Presentations baristan, hade hospitality erfarenhet, han så klassisk ut med fluga o jobbade proffsigt, domarna letade efter hantverkaren (Cafe Europa Köpenhamn, Martin, Fritz, )
2004-2007 Den tekniska baristan, här dök perfektionisten upp, teknisk fulländat o mycket domarfokus på teknik (klaus,Tim,Hoffman )
2007-2010(11) Specialkaffebaristan är här på fokus är på smak, tekniken sitter och är mindre viktat, Domarna letar efter smaker o kaffekunskap samt engemang(Steven, Hoffman igen)

Vad händer sen?

Kan det vara så att vi får ihop det, att nästa genarations vinnare är hospitality baristor med hög produktkännedom o teknisk fulländning?

I så fall speglar det väl branchens behov, o jag snackar cafébranchen

WBC dag 2


kaffeälskare


koppning


norge


gradering


ny vattenkokare


bryggoptimering


chemex


bryggbaren


blandat gott


före


efter

Scandinavien

Blev utan semiplats i år, platserna vet vi inte ännu, bra spridning över världen förutom Afrika är det fyra från central Sydamerika, USA, fyra europeer, två asiater samt Australien. Kul med Spanien första gången så högt upp för dom tror jag.

Ruas räckte inte o Sverige har en del att jobba på.

fredag 3 juni 2011

WBC dag ett


Oskar och Erik, coach 1 och 2, Drop Coffee


WBC Brewbar


heja Colombia!


Alexander Ruas


WBC Brewbar


WBC Espressobar


Tävlingsscen


FNC


no comment