måndag 13 februari 2012

Nya kaffe

I denna stund har det kommit upp tre nya kaffe på våra butikshyllor. Två av dem kommer från gården Fazenda Samambaia i Brasilien och ett från området Narino i Colombia.

Från Fazenda Samambaia presenterar vi två olika arabicatyper. En Mundo Novo och en Yellow Bourbon. Samma förutsättningar men med olika karaktärer.

Kaffet från Colombia - Narino är en tvättad Caturra som har allt det vi gillar i ett kaffe. Fylligt och fruktigt och med en bra balans mellan syra och sötma. Gott så det förslår.


Brasilien Fazenda Samambaia - Mundo Novo pulped natural

De svala gröna bergen i Sul de Minas ger idealiska förutsättningar för kaffeodling. Här produceras några av Brasiliens finaste specialkaffelotter.

Henrique Dias Cambraia, som äger och driver gården Samambaia, anser att det finns olika faktorer till att de lyckas odla så bra kaffe. Ett är gårdens läge på 1200 meter över havet, där klimatet är stabilt och har en genomsnittlig temperatur på 21 grader. Ett annat är den kunskap de har kring växtskydd och kvalitetskontroll. Men kanske det viktigaste av allt - att involvera hela teamet som arbetar på gården.

Gården producerar flera olika kaffearter - inklusive denna 100% Mundo Novo som är en naturlig hybrid av Bourbon och Typica som upptäcktes i Brasilien på 1940-talet.

Fazenda Samambaia har vunnit flera priser för sitt kaffe - till exempel en prestigefylld 13:e plats i Cup of Excellence.

Gård: Fazenda Samambaia

Arabicatyp: Mundo Novo

Växthöjd: 1200 möh

Processmetod: Pulped natural och torkat på patios

Rostning: Kaffet är rostat manuellt i en Loring Smart Roast som tar fram en ren smak och är snäll mot miljön

Smakprofil: Delikat och söt med en klar syra och toner av päron och mjölkchoklad

Bryggtips: Passar alla bryggmetoder



Colombia Narino - Caturra washed


Detta kaffe kommer från en region som heter Nariño som ligger på Colombias västra kust. I denna regionen - som är den högst belägna i hela landet - är gårdarna mycket små.

Gårdarna detta kaffe kommer från ligger nära staden La Union och vulkanen El Galeras där jorden är väldigt bördig. Detta gör Nariño till en av de bästa regionerna i landet för att odla kaffe. Här plockar man allt kaffe för hand och tar det till tvättstationen där det processas för att sedan torkas på patios.

Kaffe från Narino regionen har intensiv arom, hög syra och söta toner. Ett väldigt bra kaffe om man skall sammanfatta det.

Arabicatyp: Caturra, Colombia

Växthöjd: 1750 möh

Processmetod: Tvättat och torkat på patios

Rostning: Kaffet är rostat manuellt i en Loring Smart Roast som tar fram en ren smak och är snäll mot miljön

Smakprofil: Balanserad och krämig med en sprittande syra och fruktiga toner av grönt äpple och smörkola

Bryggtips: Filterbrygg, Aeropress, Presskanna



Brasilien Fazenda Samambaia - Yellow Bourbon pulped natural

De svala gröna bergen i Sul de Minas ger idealiska förutsättningar för kaffeodling. Här produceras några av Brasiliens finaste specialkaffelotter.

Henrique Dias Cambraia, som äger och driver gården Samambaia, anser att det finns olika faktorer till att de lyckas odla så bra kaffe. Ett är gårdens läge på 1200 meter över havet, där klimatet är stabilt och har en genomsnittlig temperatur på 21 grader. Ett annat är den kunskap de har kring växtskydd och kvalitetskontroll. Men kanske det viktigaste av allt - att involvera hela teamet som arbetar på gården.

Gården producerar flera olika kaffearter - inklusive denna 100% yellow bourbon som härstammar från Brasilien.

Fazenda Samambaia har vunnit flera priser för sitt kaffe - till exempel en prestigefylld 13:e plats i Cup of Excellence.

Gård: Fazenda Samambaia

Arabicatyp: Yellow Bourbon

Växthöjd: 1200 möh

Processmetod: Pulped natural och torkat på patios

Rostning: Kaffet är rostat manuellt i en Loring Smart Roast som tar fram en ren smak och är snäll mot miljön

Smakprofil: Krämig och fyllig med toner av hasselnöt och smörig kakao

Bryggtips: Passar alla bryggmetoder

Inga kommentarer: