söndag 29 augusti 2010

GP Del 2

Om Gp mätt latten med skum, eller om man struntar att hälla i skum, ibland kan det nog komma för mycket men många vill ha skum, så hade vårt pris varit lägre. Man mätte på latten när den sjunkit ihop. muggen är på 22 cl. Vi leker med tanken att latten normalt sett är på 20 cl då hade literpriset varit 150 kr litern, vi hade förtfarande varit dyra men inte dyrast.

Slumpen, tillfället avgjorde vårt cl pris.
Men det är inte det stora problemet med dylika test det är att man överhuvudtaget gör det då vi inte driver utvecklingen framåt med denna typ av journalism. Se tidigare inlägg.

Visst kostar vår latte mer per centiliter, även med mindre skum, men vi har valt den storlek på kopp/mugg/glas för att smaken skall bli bra. Visst kan vi hälla i mer mjölk o servera större lattar, det är mjölk man fyller ut den med. Men vi vill inte det.

Less is more, men i stor stark o procentlandet Sverige mäter vi bara volym mot pris.
Frågan konsumenten skall ställa sig är om det bara är det som skall mätas.

Dessutom kan man ladda kort som ger 20%rabatt då sjunker cl priset till 120 kr litern.
Då är vi snart billigast...

Men en sak kanske alla kan vara överens om alla produkter kan väl inte kosta samma överallt hela tiden, det kallas planekonomi, är det det tänket som spökar hos oss svenskar kanske!


6 kommentarer:

Henrik sa...

Jag håller med om att GP:s test är ganska märkligt. Samtidigt så visar testet att det finns stora prisskillnader. Så frågan är varför man som konsument ska välja en dyr caffè latte när jag kan köpa en billig?

Är kaffet från da Matteos godare än från Espresso House? Är det därför vi ska betala lite mer?

Jätteknepiga frågor det här med pris, kvalitet och liknande. Det är väl på tiden att SCAE och specialkaffebranschen börja fokusera på att informera/utbilda konsumenterna. För det tycker jag de har varit väldigt dåliga på. Och vad blir resultatet när kunskap saknas? Jo, lattetest där pris per cl är i fokus.

Matts sa...

Ja mycket finns att göra informationsmässigt i detta ämne, kunskapen är låg om kaffe o dess villkår.

Men SCAE är en svag liten organisation och dom stora rosterierna, som har pengar, är inte så intresserade av detta ämne då dom säljer billigare kaffe samtidigt som dom försöker ta fram dyrarare(bättre??) sorter.

Om vårt kaffe är bättre än EH kaffe får gästerna avgöra, men kanske inte bara cl priset på en latte o dess volym avgör, får vi hoppas.

Anonym sa...

Haha, de flesta andra caféer har väl också rabattkort? Espresso House har 20 % så om ni ska jämföra så får ni ju jämföra med alla andras rabatter och då är ni nog sist på listan igen. :)

Katja sa...

Fast EH kan inte göra gott kaffe, i alla fall inte i Stenungsund,,,, Lägger på en massa krafs som man inte vill ha och en latte är som en hel mjölkkanna =(

Svenne Banan sa...

Blir det inte svenskrostat på bryggsidan hos EH snart?

Louise sa...

Personligen tycker jag att det är lite synd att Da Matteo försöker skylla på GP bara för att de hamnade sist på en lista. Tror knappast den kritiken hade kommit om de kom på en mer populär topplista än dyrast kaffe.

Hur som helst...det är bättre att dricka vanligt kaffe som inte är en fettbomb (http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=34294). :)