lördag 28 augusti 2010

GP o konsumentjournalistik

GP lördag. Nu har dom jämfört lattepriser, förra veckan var krossade tomater, nästa vecka vin, eller? Men Vin kan man ju inte jämföra cl pris på tycker nog dom flesta. Det vet ju alla att det finns skillnader på kvalité o pris även om inte alla bryr sig om det.

Men latte kan man ju jämföra cl pris på, eller? Det är ju bara kaffe o mjölk, en mänsklig rättighet att det skall vara billigt anser journalisterna på GP. Jag blir imponerad.

Vad Journalisterna inte tänker på när man driver dessa frågor om cl pris, billigaste lunchen, tomatsoppan, semlan eller vad du vill är att det går totalt i motsatt riktning mot ett samhälle många av oss vill ifrån, eller vill förändra. Det blir prispress nedåt och det gynnar bara, stordrift, storrindustri, billiga investeringar, lägre utbildninsggrad, utsugning av U-länder, pressade bönder hemma som borta, samt en tråkig stad.
Och konsumenterna jagar pris, vi som vill annat får lida kvav. Vi vill kvalité, närodlat, ekologiskt, personliga möten, produkutveckling, hantverk, unika produkter o tjänster. Och jag är inte ensam om denna stora förundran över denna sk journalism.
I helgen ordnade vi på Magasinsgatan/Larmgatan tillsammans med Innerstaden en marknad som vill berätta en ny historia, en dröm om en annan produkt. Kvalité, upplevelse, glädje, rättvist, ekologiska initiativ etc!
Projekt som drivs av entreprenörer, visionärer, engagerade göteborgare o leverantörer.
Centiliterpris är ingen framtids-journalism i det nya Götborg som håller på att växa fram. GP måste uppdatatera till 2010 talet o lämna 70 -talet

God konsumetjournalistik tar dessa hänsyn och väger orden på guldvåg.
Till sist vår latte var dyrast per cl o det är jag stolt över. jag visste det redan. vi skall vara dyrast för vi har dyrara råvaror, satsar på vår personal, dyrare maskiner, och vi bryr oss om kunden. Smaken får avgöra.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Gå istället med på att ni inte kom undan med era sjuka priser för en gångs skull.

Anonym sa...

eller vann godast smak, inte ens de lyckades ni med!'

http://www.gp.se/gptv?path=gptv.abcdn.net/TV-ARKIV/Goteborg&playfile=12270_Ar_stans_dyraste_eller_billigaste_latte_bast_127149.pls

Matts sa...

Tack anonym för dina kommentarer, tar gärna ett möte över en fika med dig så kanske vi kan förklara oss, maila mig matts@damatteo.se

Peter sa...

Jag tycker det är bra av GP att göra sådana här undersökningar. Latte ska inte behöva vara så dyra som de är, varken hos er eller andra.

Hade er latte varit billigare hade man kunnat njuta av den oftare än vad man nu gör så jag tror att ni hade vunnit på att dra ner priset.

Men vi är ju alla olika. :)

Mvh,
Peter

Daniel sa...

Det gäller med kaffe som allt annat: Det är en sak att betala mycket pengar för något som är bra. Det värsta är att betala dyrt för något som är dåligt.

Lite intressant att Anonym följer bloggen...

Katja sa...

Njuter alltid när man köper kaffe hos er! Betalar hellre lite mer för ngt som är bra än köper skit ofta!

Otto sa...

Nu är jag inte en lattedrickare, men besöker da Matteo flera gånger i veckan för en espresso. Godare kaffe går inte få. Priset för en espresso (25 kr) är inte dyrare än någon annanstans. Med stammiskort är det dessutom billigt!

När man jämför latte så är måttstocken "mega size" latte à la Espresso House. Dvs, kvantitet före kvalitet. Att kaffet ska vara gott, välproducerat och schysst, den tanken existerar tyvärr hos få.

Att göra mjölkbaserade kaffedrinkar med robustatunga kaffesorter som Le Pain Francaise gör är ingen konst. Men att göra det som da Matteo gör, det är konst.

Per sa...

Det som är det sköna i den här frågan är att alla konsumenter väljer själva vad dom vill prioritera. Vissa föredrar kvantitet, andra kvalité. Själv gillar jag billiga hamburgare och undrar om inte nån vill göra ett test och jämföra priset på burgaren på mcD och operakällaren. Det är ju bara kött och bröd i bägge, det kan väl inte bli nån skillnad heller?

F.ö. älskar jag folk som verkligen kan stå för sina åsikter.

Erik sa...

Kan ni inte be GP granska sig själva och Metro och se vem som får billigast pris/sida. Det verkar ju vara det viktigaste....

Presto sa...

På Sosta i huvudstaden får man landets bästa espresso för 10 kr rakt uppochner. Släng er i väggen Göteborg : )

Pontus sa...

Otto, Espresso House & co behöver så mycket mjölk i sin mega-size latte för att kunna dölja den otrevliga kaffe-smaken.

Sen är det ju självklart att smaken är som baken. Vissa föredrar Marabou mjölkchoklad före en från Valrhona..

Andreas sa...

Pontus, må så hända att det är bra tillredda espressos men kaffet Sosta använder smakar tyvärr väldigt väldigt dåligt och kännedomen bland kvasi-italienarna kring vad för kaffe de har i kvarnen är väldigt låg, vilket är tråkigt.
Sosta har så låga priser pga att deras råvara håller helt enkelt en mycket lägre kvalité (vad jag vet så är det bulkrostat kaffe med merparten robusta) än vad t.ex. da Matteo's eller andra svenska mikrorosteriers kaffe gör.

Andreas sa...

Oj, råkade skriva Pontus, mitt misstag! Kommentaren var riktad till Presto som skrev inlägget ovanför Pontus.

Anonym sa...

men hur förklarar ni att en pellegrinoläsk kostar 27 kronor hos er när den kostar 20 hos andra? och att personalen får den sämsta baristalönen i stan? okej jag förstår era kaffeböne-argument a la känna-till-odlaren och tycker gp's jämförelse är konstig då den bara handlar om just det monetära vad gäller literpris. ni gör ett bra jobb kaffeböne-mässigt men personligen tycker jag att kaffets smak försvinner i mjölksmaken. en cappuccino scuro ska inte smaka mindre kaffe än bar centros (med fleras) kaffe latte. saknar tony om jag ska vara ärlig. hans kaffe smakade kaffe och gott som fan.
mvh Bönan

Matts sa...

Anonyma bönan, om du har sådana problem med oss kom ner så tar vi ett snack, vi vill gärna lyssna på dig. Vi vill bli bättre o du kan hjälpa oss.
ring eller sänd ett sms eller maila mig
0709 994147

Bönan sa...

det där är väl inget svar... jag har inga problem :) tycker er blogg ska vara ett öppet forum och inte en feg vi-ska-träffas-kommentar (men det är kanske enklast så när man är rädd för att vara rak). våga svara här! jag _vet_ att vi är många som undrar. tack för snabbt "svar".
mvh Bönan (ej anonym)

Matts sa...

Visst öppet forum, vi väljer det, andra stänger delvis eller helt.
Jag ser inte det fega i att vilja mötas, det blir svårt att föra diskussion i just ett forum.

Men jag skall försöka svara på dina påstående o frågor.

Om du menar priser som du vill ha svar på, så sätter varje företag sina priser baserat på en massa saker, väldigt enkelt o konsumenten väljer.
Vad gäller löner följer vi HRF- kollektivavtal, eller över, inga svarta löner.
Men varje person som jobbar hos oss kan naturligtvis jobba där dom betalar mer om dom vill det, alla väljer sin arbetsplats.
Men om dom trivs eller tycker betalningen är ok eller ej kan dom nog svara på själva.

Smak: kaffe med mjölk beror på rostgrad, lite ljusare hos oss samt att vi inte har ngn robusta som kan tränga igenom mjölken mer, men vi gillar inte smaken hos robustan därför använder vi den inte o vi rostar bönan till den nivå vi tycker den blir bäst, helt enkelt vår profil.

Vet inte om jag missat ngt Bönan, men jag skall svara så gott jag kan om du har fler frågor, gärna över en kopp.

Syn City sa...

Kaffepris-journalistiken är alltid undermålig. I Perth där det uppstod nyligen så dras det till extremer, där en restaurang tog 9 dollar för en long black. Det har ju absolut inget med kvaliteten på kaffet att göra, utan med läget på restaurangen.

Att DaMatteo är dyrare än andra kan jag inte avgöra, men de använder kaffen man inte kan få tag på annars via andra kanaler i Göteborg. Jag är villig att betala ganska mycket för att en vara ska vara transparent i sin etiska behandling och tillverkning.

en barista är per definition en underbetald överarbetare, men denne är ofta en idealist som väljer sin arbetsplats efter många fler faktorer än en plånbok; det kan handla om arbetsplatstrivsel, eller möjligheten att både få jobba med och få lära sig om färskvaror som få andra kaféer låter passera igenom händerna dagligen.

Jag betalar hellre 35 spänn för en riktigt bra kaffe än 25 spänn för en oetisk skittillverkad dito.

Pernilla sa...

En Barista är någon som älskar kaffe, som vill lära sig mer om kaffe, som gillar råvaror i allmänhet och smaker framför allt. En Barista som väljer att jobba hos oss är en Barista som gillar när det går undan, som vill ha många bollar i luften, som gillar tempo och service och utmaningar att lära sig mer.

Angående prisfrågan förstår jag inte hur utomstående personer kan ha så bra koll på ett företags ekonomi och prissättning och kostnader.

Och angående lönen så är som sagt allt enligt avtal eller högre. Är man missnöjd går man någon annanstans eller byter bransch. I den här branschen är det passionen, utmaningen och andra saker som styr. Hade jag vart missnöjd, hade jag varit någon annanstans. da Matteo levererar utmaning, schysst lön, passion. Det är inte många kaféer där den största delen av personalen är 25+ och jobbar med detta för att man vill göra det, inte bara som något man gör under tiden, oftast precis efter studenten. Och för att behålla dessa så krävs just utmaning, schysst lön och passion. Enligt mig.