fredag 4 mars 2011

Här händer det.


Armenia, Quindio, Colombia.

Jag är uppfylld av möten, smaker, kunskap, upplevelser. Jag sitter på en terass på gården där vi bor, mitt i kaffelandet. Utsikten är makalös.

Måndagen spenderade vi först på FNC, Federacion Nationalez de Cafetera de Colombia. Nationella Federationen för Kaffeodlare i Colombia. Vi fick lära oss om vad de gör samt koppa. FNC är en non-profit organisation som startades och ägs av odlarna. De hjälper odlarna både ekonomiskt, tekniskt och socialt. De är även kaffehandlare och köper och exporterar 70% av Colombias kaffe. De säkerställer kvalitén på allt kaffe. Vi koppade kaffe från de 6 största regionerna.

På eftermiddagen flög vi söderut, till Popayan och Cauca regionen.

Tisdagen: Vi besökte ett av FNC's center där de jobbar med support till odlarna. Vi koppade även här, fem olika kaffe från Cauca regionen. Alla kaffen välbalanserade med fin syra. Vi besökte en farm och plockade kaffe.

Vi åkte till skolan som Nordic Barista Cup skänk 75 000:- till, i form av ett datorrum. När vi åker på grusvägen mot skolan, kommer vi plötsligt runt ett hörn och 257 barn står i två led på var sin sida av vägen. Vi går ur bussen och möts och applåder och skratt. De rörde mig till tårar. Vi planterade varsitt kaffeträd, en microlot bredvid skolan som nu heter Nordic Barista Cup. Sen var det tal av några av barnen och lärarna och Colombianska nationalsången. Talen handlade om hur tacksamma de var över datorerna och det var så otroligt fint. Sen åt vi lunch med alla lärare och hade fotostund. Otroligt fina möten med barnen och med lärarna.

Onsdagen:

Flyg till Pereira.

På CENICAFÉ, FNC's Center for Research, labbar de med allt som rör odlingen och arterna. Allt för att odlarna ska veta hur de ska producera världens bästa kaffe. Stor fokus på varieteter. De har ett plantage med variteter som de exprimenterar med. 450 varieteter, varav 150 av dem är projekt som de testar. Har sett alla typer av kaffebuskar och träd. Helt otroligt. Har man sett ett kaffeträd har man verkligen inte sett alla.

På eftermiddagen besökte vi en Instant Coffee Factory. De producerar 8% av världens konsumtion av frystorkat kaffe. Otroligt intressant att se hela processen. Det gjorde mig bara mer övertygad om att det är helt absurt att dricka kaffe som gått igenom den processen. En process på ca 7 steg, varav bl.a. utsätta kaffet för en extraktion under 9 timmar där kaffet utsätts för 180 gradigt vatten, 5500liter i timman, samt en frysning av "smeten" ner till -50 grader. Plus massa steg däremellan som kändes lika ohälsosamma. Fabriken var helt overklig och det känns bara helt sjukt att utsätta kaffe för en sådan grej. Det är uppenbart att det inte handlar om att tillverka en kvalitetsprodukt, utan helt enkelt fylla ett behov som konsumenten har. Var det behovet kommit från är ett annat blogginlägg.

Idag torsdag:

Vi har denna morgon besökt en farm här nära Armenia som heter Agrado. Vi såg hela processen och planterade lite baby coffee plants. Fick möta sex kaffeodlare här från trakten, fick höra deras historia om hur de nästan alla har ärvt sina gårdar från sina familjer och själva varit odlare i 75 år. Dessa män är fantastiska. De är så lyckliga i det de gör och var de är i världen. Att vi i västvärlden springer och springer slår en direkt när man pratar med dessa män. Återigen känslosamma möten. Vi koppade även med dem, första gången de koppade i sina liv. Det var ett speciellt ögonblick för oss alla tror jag.

Här är jag, mitt i essensen av kaffebranschen. Med människorna som skapar det vi är så passionerade över. Vi har så mycket att lära från dem och jag har den allra största respekt för det de gör. Att möta dem är avgörande. Avgörande för att jag vill stanna i den här brancshen. Avgörande för att känna respekt, passion och förståelse för kaffet och mitt jobb.

Spana in: www.nordicbaristacup.com

Location:Armenia,Armenia,Colombia

Inga kommentarer: