söndag 1 maj 2011

Perspektiv

Tror det var 2005, BC. Eventet stod på topp rent organistoriskt, visionärt och PR- mässigt. Baristan o latten/espresson spred sig över landet.

På BC detta år kom Geff Watts(legendarisk green byer på Intell) , en paneldebbat med Johan E, Joahn W(coffe cup), Charles Asker (Espressohuese) o säkert ngn mer snackade framtidens kaffekultur o coffee shop konsument.

På kvällen stod Johan E o pressade kaffe genom aeropress.

O ingen fattade något av vad som hände. Alla ovan nämda låg före sin tid inkl arrangörerna, för att vara tydlig
Sen startade nedmonteringen.


När skall vi börja bygga igen?

6 kommentarer:

Mattias L sa...

Men vart skall det byggas?
Det känns som specialkaffebranschen är inne i stiljte nu. Många försöker hitta ny identiteter som rostare, cafeägare, forumägare, affärsmän/kvinnor. De som tävlade 2005 har gått vidare från barjobbet, men det känns som karriärvägarna inom specialkaffe är krokiga och snåriga. Vem fyller på och varför?

Äsch, vad vet jag, jobbar ju med IT och har ju bara kaffe som hobby.
Men oj vad detta inlägg hade potential att bli väldigt långt...
Kämpa på alla ni där ute!
/Mattias L

Syn City sa...

Svaret tror jag ligger i företagandet. Man måste bygga en kultur som växer fast och framåt, där alla inom Special Kaffet går åt samma håll och drar med sig de som står utanför in i virveln...

Henrik sa...

Jag var inte med 2005 men det låter som ett fantastiskt inspirerande år. Finns många problem idag som relativt enkelt skulle kunna fixas. Främst behövs nog en organisation som gör mer än bara arrangerar ett Barista Cup. Involvera kaffeintresserade på ett mer långsiktigt sätt än att bara utnyttja de som arbetskraft under BC. Osv osv...
Jag tror också att specialkaffesverige idag är mycket mer sprittrat än 2005. Många kör sitt eget race.

Matts sa...

Inte mer splittrat, 2005 fanns bara J&N, då helt nya samt Beige som körde tävlingen väldigt proffsigt.

Nu finns en specialkafebransch men dom flesta av oss kämpar för att få företagen att funka, tänker på microrosterierna. Kaffebaren med specialkaffe sitter fast i sin vanliga drift o har ofta inte tid med annat.

Mattias L sa...

Om jag tror rätt om er andra kommentatorer, så är det intressant att det är 3 "hobbybaristor" som kommenterar branschen och dess framtid.

Vardagen verkar vara huvudfokus för de flesta branschmänniskor.

/M

Syn City sa...

vem kallar du hobbybarista? Matts?

Skämt åsido. Många professionella i andra länder klarar av att nätverka, bygga egen verksamhet och ändå ha tid att bygga för kollektivet. Detta i länder UTAN tradition av socialdemokrati. Tvärtom så förstår man nödvändigheten av detta.

Jag tror Matts har rätt i att det finns en trötthet i företagandet som gör att energi saknas, men jag vill också påstå att det finns en tröskel som samtliga lider av att inte ta sig över: den att "jag vill inte göra något om ingen annan heller gör något". Detta förbannade "alla ska göra lika" hindrar många från att ta initiativ. Man är så skitnödigt rädd att göra bort sig, att inte "tänka rätt", att tänka att det finns hierarkiskt tänkande där man inte vågar ta för sig. Och om man tar för sig gör man det för egen vinning, inte för kaffets skull.

Blicka bort över horisonten och se hur Special Kaffe kommunicerar, samarbetar och lyfts framåt runt om i världen!