måndag 12 september 2011

Sverige höll upp Garden!

Vår egen Pernilla Gard var återigen med i det Svenska Barista Landslaget som ännu en gång tog sig segrande ur Nordic Barista Cup. För oss som inte var där kändes tävlingen minst sagt lite gåtfull, så jag tänkte att Pernilla själv kunde få reda ut vad detta event handlade om! Grattis till vinsten i NBC Pernilla, hur känns det när du hunnit smälta intrycken lite?


Såklart väldigt bra! Tre dagar fulla av tävlingar, klart det känns gött att gå ut som vinnare! Men lite avbrutet för min del, missade galamiddagen och därmed prisutdelningen, eftersom jag flög till Paris för jobb precis efter sista tävlingsmomentet och fick lyssna på när vinnaren annonserades genom mobilen på en tradig hotellrestaurang i utkanten av Paris... ;)


No rest for the wicked med andra ord... Andra gången i rad som du är med och tar laget till vinst, vad är hemligheten tror du?


Hemligheten... Låter klyschigt kanske men laganda och gott samarbete är lätt det som får en att vinna i slutändan. Att kunna kompromissa och jobba som ett lag. Men även spexa till det lite och ha kul. Hemligheten i år låg lätt bakom Dan Stenqvists mammas förkläden med dalahästar på.


För oss som inte var med och tävlade (eller för undertecknad åtminstone) är det luddigt vad det var för olika delmoment ni tog er igenom? Berätta lite om tävlingsformatet... Så här såg det ut:

Dag ett: 
Dofttest: Tio muggar förtäckta med tio olika saker/råvaror i. Vi hade sju minuter på oss att skriva ner, en och en, vad vi trodde de innehöll. Svår tävling. Något så simpelt och bekant som jordgubbe kan plötsligt få en till hjärnsläp...
Koppning 7x7: Sju olika kaffen (alla från Sumatra och fyra från samma gård!), med två koppar av varje. Kunna para ihop de rätta kopparna med varandra. Hade 20 min på oss, från malet kaffe ej från färdig koppning, att i lag bestämma oss för hur vi trodde det var. Denna tävlingen hade vi tränat på ett par gånger ihop och hade en hyfsat bra logistik och teknik.
Rush Hour: Att under 30 min producera 30 beställningar, varje innehållande mellan 2 och 4 espressobaserade drycker. Bedömdes på hur väl vi jobbade i grupp, effektivitet, teknik, service och hur snabba vi var att få ut alla drycker. Vi hade fyra positioner: Kvarn: Alexander, Mjölkskumning: Anne, Mjölkhällning: Pernilla och servering/roddning/service: Per. Vi var de första att bli klara och vann denna tävling och därmed ledde efter den första dagen.
Dag två:
Nordic Roaster 2011 - espresso: Under dessa dagar går ju även tävlingen Nordic Roaster av stapeln och för espressodelen behövdes  10x200 espresso bryggas. Gissa vilka som fick göra det? Vi delade upp oss i två lag: ett tjejlag och ett killag. Fick sen en rostmästare tilldelad oss som vi skulle kalibrera espresson med och sen brygga 200 st på samma sätt. Jag och Anne jobbade tillsammans med Solberg&Hansen som sedan vann hela Nordic Roaster!
Dag tre:
Insamling av pengar till skolprojekt på Sumatra: Vi hade haft ett par månader på oss att samla in pengar till denna Coffee Farmer School. Det vi i svenska laget gjorde var att ställa ut bössor på våra kaféer (Koppi, Drop Coffee och 3 x da Matteo) under hela semestern, arrangera en kaffekväll i Göteborg där vi labbade inför tävlingen och också tog entré som gick till projektet samt bad om sponsring från SCAE´s medlemmar och andra kaffeintresserade. Denna tävling vann vi och tackar ödmjukast alla som sponsrade! Lagen hade samlat in cirka: Danmark 75€, Island och Norge 300-500€ (kommer inte ihåg), Finland 1000€ och Sverige 1374,90€.
Nordic Coffee Experience: Vi har under sommaren förberett oss för denna tävling. Vi skulle ta presentera ett kaffe som vi tycker symboliserar svenska kaffetradition/svenskt kaffedrickande. Lite luddiga termer och det var väl det som var meningen - stort rum för kreativitet här! Vi skulle brygga 4 liter av detta kaffe på den nya Wilfabryggaren (manuell pour over) samt göra en 2 min presentation av vårt kaffe och vår idé. Vad vi gjorde var att gå ut på stan i Stockholm, Göteborg och Helsingborg och fråga folk hur de vill att deras kaffe ska smaka. Vi satte sen ihop en 1 min video av när de talade om smaker de ville hitta i sin kopp. Sen tog vi fram ett kaffe som smakade just detta : ett kaffe som faktiskt Svensson skulle gilla men som vi kände att vi kunde stå för. Detta berättade vi för alla deltagarna och domarna och även vad detta kaffe har för profil: sött, fylligt, krämigt och att det passar bra med kanelbulle. Vet inte om vi vann denna tävling, men jag vet att vi fick positiv respons efteråt. Vårt kaffe bestod av två Costa Ricaner och en lite liten splash av Kenya. Alla lagen gick åt lite olika håll: Danmark och Norge: ljusrostad Kenyan. Finland: Färdigmalet Paulig kaffe (ursprung hyfsat okänt). Island: Osäker på vad det var för kaffe, men vad jag förstår så hade de rostat det själva trots att de inte är rostare och hade tänkt servera pannkakor till det, men sen fick vi reda på att vi inte fick servera något till. 
Nordic Box: Vi fick alla välja mellan en massa nordiska råvaror att skapa en signaturdrink med, tillsammans med ett kaffe från Sumatra. Det var havtorn, björnbär, äpple, olika örter, mjölk, grädde, hjortron, flädersaft mm. Vi skulle skapa 4 lit av denna signaturdrink och bjuda alla deltagare, bryggning och servering på 45 min. Vi gjorde en reduktion på hjorton, flädersaft, björnbär, äpple och socker. Sen hade vi i lite havtorn. Blandade denna bärmix med kaffet. Gned in kanten på alla 200 små shotglas i plast med anisdoftande örter och sen doppade vi kanten i flädersaft. Det blev en fin aroma av örterna och sen en bärig och söt smak på drinken. Kaffet valde vi att underextrahera för att inte få den annars hyfsat smutsiga smaken att komma igenom för mycket... Det blev en fin komination av kaffe och bärsötma! Även denna tävling blev vi klara med första av alla tror jag... Vet inte heller om vi vann denna, men även här fick vi goda ord efteråt.

Landslaget, utan vinnarförkläden

Det står i formuleringen att laget noterades ha en inkluderande istället för exkluderande attityd vid evenemanget, vilket är närmast självklart naturligtvis, men tror du det är något eller några specifika tillfällen de tänker på? 

Jag har funderat lite på det där, men kan inte riktigt komma på några specifika tillfällen, men domarna kanske såg något som vi inte var medvetna om att vi gjorde. Jag tror att ha en schysst inställning till de övriga lagen och en nyfikenhet att lära känna dem är viktigt. Lagom mycket tävlingsfokus helt enkelt.

Ni vann ju trots att ni lätt hade fulast förkläden på tävlingen, fanns inga modepoliser på plats? (Ni som inte sett dem; de hade, eh, dalahästar på sig...)

Du har missuppfattat det där - vi hade de snyggaste och mest personliga förklädena. Dan Stenqvists (Solde) mamma har sytt dem till oss.

Ni ska alltså få resa till Sumatra, vad är dina tankar kring de kaffen ni fick koppa under NBC?

Ja, Sumatra i januari, väldigt spännande! Blir första kaffeplantagen jag besöker i Asien, det ska i sig bli väldigt spännande. Hoppas vi kommer få koppa rena, söta kaffen, och kanske förvånas lite. Det skulle vara fint. Det finns ju fantastiska indonesiska kaffen, de är lite svåra att hitta bara... De kaffen vi koppade under NBC var en spridd skara av smutsiga, jordiga kaffen och ett och annat renare och fräschare. Men ingen fullträff...

Vad händer nu? Kommer du leda Barista Landslaget till en tredje rak seger nästa år?

Haha, ja vi får väl se. Jag är så glad och tacksam att ha fått möjligheten två gånger på raken att vara med i laget, och faktiskt två gånger vunnit, fantastiskt kul!

Tack Pernilla, och grattis än en gång till deltagandet i årets landslag! Vi vet nu varför du kallas för Pillan! 

Fotnot: Svenska Baristalandslaget bestod i år av inte bara Pernilla, utan en annan da Matteo kändis Per Nordby (som skrivit om sina reflektioner kring årets NBC här), Anne Lunell från Koppi i Helsingborg och Alexander Ruas från Drop Coffee i Stockholm. Dan Stenqvist, som är lagets inofficiella femte medlem, jobbar på Solde i Malmö. Han gillar för övrigt cyklar. Jättemycket. 


Inga kommentarer: