torsdag 29 september 2011

Inför WBC 2012

Du kanske tycker rubriksättningen är lite som julskyltning i oktober, men faktum är att flera länder redan har eller har haft sina regionala tävlingar inför World Barista Championships 2012. Som tidigare pratats om i år så kan vi haft ett slags paradigmskifte vad gäller tävlingens inriktning, i och med att årets vinnare Alejandro Mendez från El Salvador, var den första att komma från ett kaffeproducerande land och vinna tävlingen, vilket även tvåan och trean var (USA respektive Australien).

Om man tittar lite närmare på toppskiktet i WBC tävlingen, så finns dock flera klara trender. Många av de länder som klarat sig väl har antingen återkommit flera gånger till WBC som sitt lands mästare, eller tagit hjälp utifrån i form av coaching (eller naturligtvis en kombination av båda). En ung förstagångstävlanden som Matt Perger (årets världstrea) jobbar för ingen mindre än David Makin, 2008 års världstvåa som själv tränat många av Australiens up and coming mästare samt själv öppet talat om att en bidragande effekt till hans framgång i WBC 2008 var coaching av föregående års mästare James Hoffmann.

Japan, till exempel, har som kaffenation ett uttalat mål att vinna WBC. Det ryktas om att när årets Japanvinnare hade vunnit, åkte en delegation på 14 personer ner till Colombia för att undersöka förutsättningarna. En av de bidragande männen bakom denna beslutsamhet är Kentaro Maruyama, som tillsammans med WBC-kändisen Fritz Storm håller baristautbildningar i Japan och Europa.
Fritz Storm har varit barista sedan 1995, och har sedan sin WBC-titel 2002 varit aktiv i både WBC i certifiering av domare samt tränat tävlande baristor till framgångar. För en sammanställning av Fritz Storms meriter rekommenderas med fördel en inspirerande titt på hans hemsida.

I november ges chansen att gå Fritz Storm och Kentaro Maruyamas Barista Camp i Italien. Den som är seriös med sitt deltagande i WBC 2012 bör ta chansen att delta i denna sammankomst och få möjligheten att fördjupa sin kaffekunskap. Programmet kan du läsa här! Bara genom att delta i WBC lär man sig naturligtvis väldigt mycket, men Fritz Storms och Kentaro Maruyamas hjälp har bevisligen hjälpt många baristor att gå från "good to great". Detta är en chans för de som vill toppa sina kunskaper inför BC

Inga kommentarer: