onsdag 30 november 2011

snabbmat eller snabb mat?


Tidningen Fast Foods chefredaktör Anders Örnevall bad oss åhörare vid årets Fast Food Awards på Det Goda Köket vid Stockholmsmässan förra månaden, att skilja på Fastfood och Fast Food. Detta är naturligtvis en distinktion som är både nödvändig och relevant i dagens kafé- och restaurangindustri, och något som vi samtalde om med Anders, när jag tillsammans med Alexander Arvanitis från Espressino träffades över en kaffe eller tre i Götgatsbacken.

Detta framkommer nu inte direkt i artikeln ovan, vilken fokuserar på den klassiska diskussionen om robusta vs. arabica i blandningarna för espresso. Därför ville jag passa på att skriva om det som jag finner än mer relevant i sammanhanget, men som ströks ur storyn.

Vi märker en tydlig trend hos de som handlar, säljer och serverar Special Kaffe att även om kaffet är i fokus, men kanske inte står för lejonparten av omsättningen, så finns också en stor fokus på, och kärlek till, övriga råvaror man serverar kunden. Oavsett om det är brödet, godsakerna eller soppan, så handlar det nu än mer än förr om hantverk. Kaffet spelar naturligtvis en viktig roll i detta, för precis som Fair Trade handel än gång började med kaffehandeln, så är det inte sällan som kaffet utgör en avgörande ögonöppnare för konsumentens medvetna val av kafé eller restaurang, och det hantverk som krävs.

Kaféer har traditionellt sett haft en slags koppling till snabbmat och efterrätter, från den svenska konditoritraditionen, till den italienska stå-upp-baren. Lunch åt man på lunchrestaurang, där allt ingick (bröd, sallad, kaffe, lingondricka). Visserligen existerar dessa yttringar än idag, men nu ser vi klart och tydligt en synergi med vår ökade kvalitetsmedvetenhet, att den nya kafékulturen erbjuder ett helhetsperspektiv som traditionellt saknades. Och vi är både glada och stolta att vara del av det helhetsperspektivet, både som leverantörer och som kaféägare till tre enheter i Göteborg!

tisdag 29 november 2011

Vinter

Då har turen kommit till Vinter i säsongsblandningarna. Att skapa dessa blandningar är väldigt kul. Tanken är att försöka återspegla årstiderna i kaffet och använda de kaffe som finns att tillgå just då.

Våren skall vara frisk och lite galen. Sommaren bärig och ledig. Hösten elegant och lite återhållsam och slutligen Vintern varm, fyllig och mysig. En härlig utmaning skulle man kunna säga.

Detta året består Vinter av två kaffe. Det ena är ett från El Salvador och gården Guadelupe och det andra från Etiopien och gården Mormora i Shakiso.



Kaffet från El Salvador har vi valt att rosta på två olika sätt. En del lite ljusare för att få det friska och söta och en del lite mörkare för fylligheten. Sedan kryddar vi med det soltorkade kaffet från Mormora för att få den fruktiga och söta karaktären som detta kaffe har att erbjuda.
Tillsammans blir detta en blandning som är fyllig och söt med toner av karamell och physalis. Perfekt nu när den bistra vinterkylan snart börjar göra sig gällande. Om den är mysig får du själv avgöra.

Kaffet finns redan nu att dricka hos Simon på Chocolat i Linköping och hos Maria på Café Kardemumma här i Göteborg. Så har ni möjlighet - besök någon av dem och njut av Vinter.


tisdag 22 november 2011

Första dagen i Ancona

Efter första dagen på Barista Camp har jag helt kaffehoppig kommit tillbaka till hotellet. Första dagen har nämligen nästan bara bestått av koppning.
Första set var baserat på olika länder och deras karaktärer. Det var väl inget nytt så sätt, men Kentaros kaffen var fantastiska!

Därefter en intressant föreläsning av Kentaro. Det ärliga sätt han berättade om sitt samarbete med bönderna i olika delar av världen berörde verkligen! Bland annat har han byggt en förskola vid ett av plantagen i Bolivia. Så istället för att plockarna som vanligtvis tar med sina små barn upp i de branta bergen istället kunde lämna dem på skolan.

Andra set koppade vi olika arter. Vi hade 7 olika på bordet. Alla kaffena var tvättade. 4 av dem från samma land. Guatemala. Detta var väldigt nytt för mig. Hade koll på att det fanns olika arter, men inte dess olika karaktärer. Problemet är ju dock att en Bourbon som växt på hög höjd och en som växt på lite lägre kan smaka helt olika. Likadant med Paca mara, tipica etc tec... Tricky!

Tredje set var tre det olika processeringsmetoder. Här var det två kaffen från samma farm i Panama. Ett tvättat och en natural. Sjuk skillnad! Den tvättade renare, mer härligt friskt syra och den "naturella" mkt sötare. Nästan bara söt. :)

Nu bär det av mot andra drycker.

Hej hej!





Lauri, ansvarig för utvecklingen av Nouva Simonellis espressomaskiner. Domare i WBC.

Miki, national champion of Japan!

Fritz Storm gör morgonkaffet!

söndag 20 november 2011

The Barista Camp

Som Matts nämnde ska jag åka till Italien på måndag. I tre dagar ska jag jacka upp mina kunskaper kring kaffe, koppning, ursprung, bryggmetoder etc.
Ett och ett halvt år av mammaledighet har gjort att jag nästan kan mer om vällingsorter och blöjmärken än om kaffe! ;) Ett och ett halvt år är väldigt lång tid i kaffebranschen.

Varenda punkt som finns på programmet känns sjukt intressant! Fler borde åka med, jag är själv från Sverige.
Programmet finns att hämta på följande länk: http://www.thebaristacamp.com/data/TBC%20program%20Italy%20November%202011.2.pdf

Vi kommer hålla till hos Nouva Simonelli i Ancona.

Jag hör av mig...

lördag 19 november 2011

det lackas...

Inte mycket på bloggen å det senaste, händer det inget på da Matteo då, nja snarare händer det för mycket därför har ingen tid, så kan det bli ibland.

Så vad händer...

-I bageriet testas Julvört, lussekatter, pepparkakor o julpaket packas. Fullt ös
-I rosteriet testas kaffen, nya inköp på gång, här testas nya rostningsvinklar o blandningar, vår Vinter blandning släpps strax, det är vårt svar på allas Julblandning. Tomas vår säljare, är tomtenissen i år o Torkel är Tomten....
-I caféérna tränas det inför da Matteo inhouse Barista Champipnship, jul dekorationerna snart uppe o man vässar kunskap, mycket ny personal.
- Lina åker denna vecka på Barista Camp i Italien med Fritz Storm och en massa japaner, fortutbildning på hög nivå.

lördag 5 november 2011

Alla helgons helg- öppet

Har alla våra ställen öppet som vanligt, bara fika på, även bageriet öppet.

Från måndag utökar vi öppettiderna i bageriet Magasinsgatan till att vara:
Vardagar 8-18
Lördag 8-17

Välkommna

torsdag 3 november 2011

Momsfrågan

Vet inte om ni läsare bryr er om denna fråga, men när makroekonomerna uttalar sig börjar man fundera.
Enligt marknadens enkla analys så ökar tillgången då stiger efterfrågan, dvs sänks priserna konsumeras mer o det blir fler arbetstillfällen.
Den teoron tillämpar Borg&Lööf i en gemensam artikel i SVD. men funkar det så? Kommer vi sälja mer latte när moms sänks, knappast, kommer fler anställa? Knappast om man sänker priserna samtidigt, den kalkylen går inte ihop bara. Kommer fler satsa i denna branch? Troligen o då blir det fler arbetstillfällen.

Men att man nu skall jaga oss med att sänkta priser o samtidigt kräva fler anställda gör mig så TRÖTT. Annars, ja vad händer då om vi inte gör som farbror o tant säger? Hotar med masen gör dom redan, Höja moms igen? Inrätta en ny skatt kanske, eller?

Det visar att Makroekonomiska teoroetiker som samtidigt blir politiker kan nog hålla i statskassan på ett föredömligt sätt, men ge fan i oss småföretagare för det begriper man inte hur det fungerar, och vi befinner oss på en annan marknad där inte makro alltid är tillämpligt.



Citat ur artikel, håresanade analys.

För att tydligt kunna utvärdera reformen får Konjunkturinstitutet i uppdrag, efter samråd med SCB, IFAU och Tillväxtanalys, att följa utvecklingen av priser, löner och sysselsättning i branschen. Uppdraget ska slutredovisas den första januari 2016 men det kortsiktiga prisgenomslaget ska delredovisas redan första juli 2012. Prisgenomslaget är viktigt för att reformen ska leda till ökad sysselsättning.


Typisk industriell analys, sänk bilpriserna sälj fler o fler anställs.

Vad skall vi göra då? Inte som Borg o Lööf säger i alla fall. I Finland hände följande, 1/3 sänkte priserna, 1/3 anställdes. 1/3 investerades i företagen.

Så kommer det bli i Sverige med. Pengarna fördelas där företagaren anser att dom behövs, det är Marknadsekonomi!