Vet inte om ni läsare bryr er om denna fråga, men när makroekonomerna uttalar sig börjar man fundera.
Enligt marknadens enkla analys så ökar tillgången då stiger efterfrågan, dvs sänks priserna konsumeras mer o det blir fler arbetstillfällen.
Den teoron tillämpar Borg&Lööf i en gemensam artikel i SVD. men funkar det så? Kommer vi sälja mer latte när moms sänks, knappast, kommer fler anställa? Knappast om man sänker priserna samtidigt, den kalkylen går inte ihop bara. Kommer fler satsa i denna branch? Troligen o då blir det fler arbetstillfällen.
Men att man nu skall jaga oss med att sänkta priser o samtidigt kräva fler anställda gör mig så TRÖTT. Annars, ja vad händer då om vi inte gör som farbror o tant säger? Hotar med masen gör dom redan, Höja moms igen? Inrätta en ny skatt kanske, eller?
Det visar att Makroekonomiska teoroetiker som samtidigt blir politiker kan nog hålla i statskassan på ett föredömligt sätt, men ge fan i oss småföretagare för det begriper man inte hur det fungerar, och vi befinner oss på en annan marknad där inte makro alltid är tillämpligt.
Citat ur artikel, håresanade analys.
För att tydligt kunna utvärdera reformen får Konjunkturinstitutet i uppdrag, efter samråd med SCB, IFAU och Tillväxtanalys, att följa utvecklingen av priser, löner och sysselsättning i branschen. Uppdraget ska slutredovisas den första januari 2016 men det kortsiktiga prisgenomslaget ska delredovisas redan första juli 2012. Prisgenomslaget är viktigt för att reformen ska leda till ökad sysselsättning.
Typisk industriell analys, sänk bilpriserna sälj fler o fler anställs.
Vad skall vi göra då? Inte som Borg o Lööf säger i alla fall. I Finland hände följande, 1/3 sänkte priserna, 1/3 anställdes. 1/3 investerades i företagen.
Så kommer det bli i Sverige med. Pengarna fördelas där företagaren anser att dom behövs, det är Marknadsekonomi!
torsdag 3 november 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Matts, ditt perspektiv är välkommet men trovärdigheten för dina argument försvinner omedelbart med nivån på ditt språk - felstavningar, grammatiska fel, talspråk, särstavningar. Jag har läst dina intressant blogginlägg i åratal nu. Men jag tycker att om ditt budskap ska tas på allvar måste språket uppfylla åtminstone grundläggande nivå.
I detta inlägg:
- "o" istället för "och"
- "teoron" istället för "teorin"
- ofullständiga meningar ("Knappast")
- ”branch" istället för "bransch"
- "med att sänkta" istället för "med att sänka"
- "dom" istället för "de"/"dem"
Vad gäller ditt argument: vad baserar du din "finska fördelning" på? Faktum är dock att i SvD-artikeln förespråkar Borg för sänkning av krogmomsen ur ett ungdomssysselsättningsperspektiv. Genom att sänka momsen så hoppas han de ökade marginaler det medför innebär följande: a) ökade investeringar i produktion dvs service/personal b) på längre sikt priskonkurrens dvs lägre marginaler. I så fragmenterade marknader som restaurang/kafé är a och b-alternativen givna. Det finns tusentals marknader där detta har skett och sker. Det är grundkurs i marknadsekonomi. Att du inte vill se pressade marginaler är uppenbart - men priskonkurrens uppstår så fort en fri marknad med höga marginaler och många aktörer får agera.
Dina prispressande lågkvalitetskollegor i kafébranschen kommer förr eller senare antingen sänka priset på en latte (ursäkta, "Espresso med stor mjölk") eller anställa fler personer för att ta dina marknadsandelar. Vad gör du då? Svarar du med mer personal, eller sänkta priser? Med uppåtgående kaffepriser så blir det allt svårare för specialkaffe-ställen. Hur motiverar man sina höga kaffepriser (eller små koppar..) när majoriteten inte orkar lyssna på pastoral kaffenbönspoesi?
Problemet är helt enkelt större än vad dina beslut kan påverka. Detta större kallas för marknaden.
Hej Anonym, tack för dina gramitiska inlägg. Helt rätt är jag ordblind och lite snabb i skrivandet och därmed slarvig, borde köra stavnings o rättningsprogrammen lite oftare. Tråkigt att du stör dig på det.
Men detta kanske inte är rättstavnings o gramatikskola.
Finska fördelningen finns i undersökningar. Och är nog ett ganska troligt utfall.
Så som jag läser artikel, så kommer man bevaka att priserna sänks, då uppstår inga ökade marginaler.Och därmed inte direkt nyanställningar.På lång sikt kan det dock ske om utbudet blir större pga lägre priser.
Om man inte sänker priserna fult ut uppstår möjligheten till investeringar o nyanställningar.
Frågan gällde ju om man kan få båda alternativen på samma gång som Borg o Lööf önskar se, lägre priser o mer anställda. Så funkar det inte.
Klart att priserna kommer pressas och marginalerna sjunka o anpassas över tid, eller blir differensen större o marknaden segmenteras.
Om jag tror att jag kan påverka, tja. Det är ju frågan, politik o företagande handlar väl om påverkan, eller? Men inte för ögonblick att jag tror att det går att påverka den sk stora marknaden som du anspelar på.
var med på den tiden när momsen höjdes i vår näring från 11.46 till 25%, då skedde utslagning i stor skala. Det omvända kanske sker nu.
Hoppas gramatiken är rätt nu, men troligen inte...
Vad är Pastoral Kaffenbönspoesi?
Skicka en kommentar