onsdag 30 november 2011

snabbmat eller snabb mat?


Tidningen Fast Foods chefredaktör Anders Örnevall bad oss åhörare vid årets Fast Food Awards på Det Goda Köket vid Stockholmsmässan förra månaden, att skilja på Fastfood och Fast Food. Detta är naturligtvis en distinktion som är både nödvändig och relevant i dagens kafé- och restaurangindustri, och något som vi samtalde om med Anders, när jag tillsammans med Alexander Arvanitis från Espressino träffades över en kaffe eller tre i Götgatsbacken.

Detta framkommer nu inte direkt i artikeln ovan, vilken fokuserar på den klassiska diskussionen om robusta vs. arabica i blandningarna för espresso. Därför ville jag passa på att skriva om det som jag finner än mer relevant i sammanhanget, men som ströks ur storyn.

Vi märker en tydlig trend hos de som handlar, säljer och serverar Special Kaffe att även om kaffet är i fokus, men kanske inte står för lejonparten av omsättningen, så finns också en stor fokus på, och kärlek till, övriga råvaror man serverar kunden. Oavsett om det är brödet, godsakerna eller soppan, så handlar det nu än mer än förr om hantverk. Kaffet spelar naturligtvis en viktig roll i detta, för precis som Fair Trade handel än gång började med kaffehandeln, så är det inte sällan som kaffet utgör en avgörande ögonöppnare för konsumentens medvetna val av kafé eller restaurang, och det hantverk som krävs.

Kaféer har traditionellt sett haft en slags koppling till snabbmat och efterrätter, från den svenska konditoritraditionen, till den italienska stå-upp-baren. Lunch åt man på lunchrestaurang, där allt ingick (bröd, sallad, kaffe, lingondricka). Visserligen existerar dessa yttringar än idag, men nu ser vi klart och tydligt en synergi med vår ökade kvalitetsmedvetenhet, att den nya kafékulturen erbjuder ett helhetsperspektiv som traditionellt saknades. Och vi är både glada och stolta att vara del av det helhetsperspektivet, både som leverantörer och som kaféägare till tre enheter i Göteborg!

Inga kommentarer: