fredag 23 februari 2007

I skolsalen....

Otroligt skönt att vakna till Stilla Havet, sen att gå ner till stranden och ta ett morgonbad är en otrolig lyx…..
Vårt enda resmål idag var till Pro Cafe, en statlig organisation som utvecklar och utbildar allt inom kaffe. Vi fick en god inblick i vilka projekt de jobbar. Då marknaden ökar för organiskt odlat kaffe var det detta de la mycket kraft på. De utvecklar även nya kaffeträd.






Pro Cafe har även köpt en rost så att kaffebönderna kan smaka det kaffe de odlar, vilket är mycket ovanligt för de små bönderna. Tillsammans med de andra Mellan Amerikanska länderna jobbar de för att ta fram ett gemensamt kvalitets språk som skall göra det lättare för kunderna att köpa kvalitets kaffe. Verkar som att de senaste kaffekriserna El Salvador haft (jordbävningar, prisras, vulkanutbrott) gjort att de jobbar hårt för att öka kvalitén på kaffet för att kunna tjäna mer per kilo och därmed inte vara lika känsliga för diverse kriser.

Dagens stora behållning var att få besöka Pro Cafe`s plantskola som de startade för 30 år sedan. De hade 56 olika typer av kaffeträd. Fick för första gången se Liberica (1% av världsmarknaden består av Liberica), trädet blir flera meter högt och bären stora som körsbär…
Såg även Laroy en Arabica som vars kaffe är i stort sätt koffeinfritt. Man hade även gjort framgångsrika experiment med att kapa ett Robusta träd för att ympa med Bourbon (Arabica) för att få ett träd med djupare rötter..


Är nu tillbaks i San Salvador och vi är inbjudna till Cocktail på Wasabi Sushi Lounge.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag får tacka för vrålsköna inlägg! De värmer verkligen i ett smällkallt Malmö.

Per sa...

Även snön i Göteborg känns mer befogad när man kan värma sig med en kopp kaffe som man vet gör nytta i sitt hemland.

Anonym sa...

Hello Jonas:

Its me Lucia from las mercedes farm in El Salvador.

I want to tell you we update our web site www.cafelasmercedes.com and there ae pictures of your visit there.

Bye,


Lucia Ortiz
laortiz@cafelasmercedes.com
PBX 50302263-9908