lördag 24 februari 2007

Äntligen en god espresso....

Cocktail party i El Salvador är whiskey och sushi… Kul kombination.. Killen som ägde stället ville showa lite och jonglerade fram kaffedrinkar på löpande band, vissa smakade riktigt bra.
När vi vaknat på hotellet var det dags att bege sig ner till Radisson hotell där det norska landslaget skulle presentera den nordiska kaffekulturen… När vi kom dit stod en La Marzzoco som jag genast rusade till och fick i mig 4 st espresso… Första gången på denna resa man kunde njuta av kaffet. Kaffet var en blandning av 2 burbon och en paca. Alla från El Salvador och SHG kaffe. Ett välbalanserat kaffe som var varsamt rostat. Norrmännen gjorde ett bra jobb, de fick många frågor från publiken som bestod av både lokala baristor och kaffefarmare. Efter föredraget kom startade en espresso work shop. Som vanligt med oerfarna baristas vill de helst lära sig göra mönster i cappuccinon…… Men de måste få göra sin resa, som vi i norden gjort och fortfarande gör.
Nästa utflykt var en coffeeshop tour, en resa mellan en massa köpcentrum. Har fortfarande inte sett något city utan bara en massa köpcentrum, enda som saknades var HM eller Dresman….Våra värdar ville nog bara visa det nya i deras land då resten är ganska smutsigt och slitet. Alla coffeshops vi besökte var mer eller mindre kopior på Starbucks, som inte har hittat hit ännu. Kaffet de bjöd på var överlag bränt, gammalt kaffe och med bränd mjölk.. Som i Sverige för 5 år sedan…
Stora begivenheten denna dag var när vi fick vara med om deras första Barrista tävling någonsin. 5 tävlande med väldigt skiftande förmågor, men inte sämre än när jag kom 2 i Barista Cup 2000… Kanske får vi se en bra barista från El Salvador som ställer upp i WBC. De har i alla fall alla förutsättningar med kaffet, då de odlar kaffe som håller en väldigt hög kvallitet…
Vi bjöds senare på en avslutnings middag, många nya vänner att ta farväl av…. Våra värdar hade arrangerat en överraskning efter middagen…. En öppen dubbeldeckare med bar och disco skulle ta oss runt San Salvador i 2 timmar, vad de inte tänkt på var alla el ledningar vi skulle under. De var väldigt svåra att upptäcka i mörkret höll på att sluta riktigt illa några gånger… Kanske inte det bästa sättet att avsluta vår resa, men det gick väl till slut. Jag var lite för skärrad för att följa med till slutdestinationen som var den största nattklubben i San Salvador, tydligen missade jag en riktig upplevelse vad jag förstod på berättelserna till frukost.
Sitter nu på flygplatsen och väntar på flyget som skall ta mig till NYC där jag kommer att stanna i 5 dagar, besöka en massa
kaffebarer och jobba hos Lars som har FIKA, en svensk espressobar som han startade för 1 år sedan. Lars var på da Matteo i en vecka innan han åkte över till NYC och öppnade sitt ställe.

8 kommentarer:

Matts sa...

missade du nattklubben? Hälsa Lars i NYC, Matts

Per sa...

du kan säkert ta igen nattklubbsbesöket i NY!

Lina sa...

finns nog en del häftiga ställen i NY, nog ingen fara men måste erkänna att jag blev förvånad att du gick hem!

Anonym sa...

Du, gå hem!? ja.. det finns en första gång för allt. Ha det fint i NYC, förutsätter att du stänger samtliga ställen. Ha det nice!

Anonym sa...

Kan det varit så att du blev lite (!) överserverad!? Eller skulle du hem och dricka the :)

Anonym sa...

Hi Jonas!...greetings from El Salvador...guess i will have to learn swedish...a pleasure to meet you, i believe you really lived "coffee" here! respects!

Anonym sa...

Tror inte det är sant.. min kusin gick hem o missade nattklubben.. nåja som sagt NY borde ha ställen att korrigera detta misstag. Hoppas vi får se dig i Södertälje snart... kram Ulrika

Anonym sa...

Luis???
är det nått som du inte har berättat för dina vänner Jonas?????