fredag 27 mars 2009

Kaffegig #2 - resultat test 1 och 2

I onsdags hade vi ett litet kaffegig på da Matteo Torrefazione där ca 20 glada kaffefolk samlades för att göra några helt ovetenskapligt test. Vi testade kaffe på två olika teman så jag lägger upp dom i två olika inlägg.

Det första testet gick ut på att ta reda på hur man bäst förvarar kaffe hemma. Testet skedde i två omgångar. Jag varnar för långt inlägg men flaggar för intressant innehåll.




Test#1: Koppning av kaffe lagrat i kyl, frys, samt skafferi. I skafferiet stod en öppen och en stängd påse. Kaffe: Kenya Gethumbwini. Kaffet rostat 13/1 2009, packat 18/1 2009 och koppat 25/3 2009. På bordet står även ett referenskaffe, rostat 25/3 2009. Kaffet koppades blint med undantag för referenskaffet, och stod i följande ordning:

kopp 1 - referenskaffe
God, välbalanserad, bra syra.

kopp 2 - skafferi stängd påse
ganska ok, lite trist, torr, tunt, utan kropp

kopp 3 - skafferi öppen påse
platt, dammig, torr, tunn, plattast, papp, stist, smaklös

kopp 4 - frys
trevlig syra, dog, godast, sötare

kopp 5 - kyl
ok, papper, platt, livlös, svag, blaskig, rätt grym, bäst, äckligast

I en omrösting om vilken av kopparna 2-5 som var bäst röstade två personer på kopp 5 och resten på kopp 4. Det var en avsevärd skillnad på kopparna, och kaffet som hade legat i frysen i två månader smakade överlägset mer än de övriga. Påsen som hade stått öppen var överlägset sämst.




Test#2: Koppning av kaffe lagrat i kyl, frys och skafferi. Kaffe: Kenya Gethumbwini samt Peru El Guabo. Kaffe rostat 19/3 2009, packat 20/3 2009 och koppat 25/3 2009. Kaffet koppades öppet och stog i följande ordning:

kopp 1 - El Guabo skafferi
Gott, referens?, bäst

kopp 2 - El Guabo kyl
ingen skillnad på 2 och 3, svårt att skilja

kopp 3 - El Guabo frys
god, mindre beska, mer syra

kopp 4 - Gethumbwini skafferi
mums

kopp 5 - Gethumbwini kyl
sötare, godast

kopp 6 - Gethumbwini frys
god, bäst, mindre beska, mer syra

I en omröstning var det otydligare att utröna en vinnare då meningarna gick isär. Dock verkade det finnas en liten övervikt mot kaffet som stått i skafferi.

Analys test#1:
Att kaffet som stått i öppen påse i två månader inte smakade så mycket känns inte så konstigt. Men att kaffet i frys skulle smaka så otvetydigt mycket bättre än de övriga var mer förvånande. De flesta trodde på kylen innan testet gjordes. MEN: I testet har kaffet fått lega ostört i frysen. I diskutionen under kvällen kom vi fram till att om man hade använt kaffet och tagit fram påsen, öppnat, stängt och stoppat tillbaka den i frysen igen skulle det bildas kondens i påsen och kaffet skulle tappa minst lika mycket smak som i de andra lagringsmetoderna.

Analys test#2:
Med tanke på att kaffet här var mindre än en vecka gammalt så var det inte så konstigt att det var en mycket liten skillnad på kopparna. Dock kan vi kanske notera att om man inte planerar att förvara sina bönor särskillt länge så kan man ha dom på en hylla i skafferiet utan att dom tar skada.

Slutsats: Lägg kaffet i frysen om du planerar att inte använda det. Om du däremot planerar att dricka kaffet är det bättre att köpa små mängder och ställa i skafferiet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart!

Åre Eva sa...

Bra initiativ! Hade varit kul att vara med och smaka.

Kim sa...

Ja verkligen bra initiativ. Det här borde man forska vidare på..

Drisse sa...

Vilket schysst test! Har haft tankar kring ämnet, men bara fått olika svar av de jag frågat.

Men jag undrar, förvarades kaffet malet eller som hela bönor i testet? (Kanske är det så givet att det var omalt så att det inte omnämns?!)