fredag 27 mars 2009

Kaffegig #2 - resultat test 3

Det andra testet som helt ovetenskapligt genomfördes i onsdags gick ut på att titta närmare på hur lång tid efter rostning som kaffet bör förpackas. Det sker nämligen väldigt mycket med kaffet den första tiden efter rostning, och om kaffet stoppas i påse direkt finns en risk för att man får underutvecklat kaffe. Lite som att dricka fint vin som inte luftats.




Test#3 - koppning av kaffe packat 0-10 dagar efter rostning. Kaffe: Peru El Guabo samt Etiopien Yirgacheffe (tvättat). Kaffet rostat 10/2 2009, packat mellan 10/2 och 19/2 med undantag för 16/2 och koppat 25/3 2009. Kaffet koppades öppet och stod i datumordning.

Skillnaden i de 6 första kopparna var hårfin, men i en omröstning hade de flesta sin favorit mellan 13/2-15/2, alltså kaffe packat 3-5 dagar efter rostning. De två första kändes spretigare medan de sista helt klart hade tappat mer av sin karraktär.

Analys test #3:
Testet gav inget entydigt resultat, men det står klart att kaffet bör förpackas upp till 6 dagar efter rostning, men inte mer. Kaffet kan alltså även packas direkt efter rostning, men mår antagligen bra av att luftas lite när påsen öppnas igen första gången. I min rutin idag i rosteriet packas det mesta kaffet senast 2 dagar efter rostning.

Jag skulle vilja tacka alla som kom på koppningen för er medverkan, det skulle inte vara lika kul att göra det här själv. Grymt med en så stor och engagerad testpanel!

Jag kan också tillägga att vi inte själva tar något för koppningen, men vi passar på att samla in pengar till ett grymt projekt som heter Bikes To Rwanda. Kolla in!

1 kommentar:

Mattias L sa...

Alltid spännande, utbildande och roligt att medverka på era koppningar.
Roligt att prata kaffe med personer med kaffe som hobby. Skönt att känna att man inte är ensam.