söndag 28 februari 2010

Kaffebarer som turism

I new York Times omnäms de nya kaffehjältarna samt kaffebarar som är värda att besöka, hypat visst men värt att notera, att tävla kan ge oanade effekter, besöker ni haket på bilden står oftast Mattias B där, numera utvandrad!
http://travel.nytimes.com/2010/02/28/travel/28heads.html

fredag 26 februari 2010

debatt

Idag funderade jag på detta med att en del "geeks" o tillika bloggare o forumfolk ligger före oss proffessionella inom kaffeutvecklingen. Kanke inte på alla områden men nyfiken verkar stor o dom driver faktiskt på, marknadskrafter kanske det kallas...Min första försltulna analys var att specialkaffebranschen och baristayrket är ungt, men jag tänkte att vi får väl kamma till oss lite för att hänga med, då läste jag detta:

Nu sätter bloggarna mattrenderna

Räkna med en hel del diskussioner om mat på nätet i mars. På Food Trend Blog Week den 15 till 21 mars ska alla matbloggare säga sitt om rådande mattrender.

Det är Ridderheims som bjuder in till Bloggveckan på sajten ridderheimsrapporten.se. Tanken är att bloggveckan ska få igång diskussioner om mat och trender.
– Den bärande tanken med bloggveckan är att bjuda in till dialog, säger säger Tony Göransson marknadschef på Ridderheims & Falbygdens, som också påpekar att den nya tidens experter är just bloggarna.
Arrangörerna kommer bland annat att ange redan färdiga diskussionsämnen från trendstudien Ridderheimsrapporten.


Experterna är alltså bloggarna enligt deras undrsökning och läser man matbloggar är man benägen att hålla med, är det så i kaffevärlden?

onsdag 24 februari 2010

da Matteo söker platschefer!

Vi ska öppna nya enheter!

Är du kaffe och smakintresserad, med viss erfarenhet av att arbeta med ekonomiska mål? Kan du ta i och arbeta hårt när det väl gäller? Har du erfarenhet av Café eller annan relevant servicebranch? Då ska du ju jobba hos oss ju!!
Vi söker nya drivna personligheter som kan hjälpa oss att föra företaget framåt.

Hör av er till mig via mail: lina@damatteo.se med ett CV som får mig att trilla av stolen! :)

Lina

tisdag 23 februari 2010

Kaffegig #1 2010

Igår kväll var det så dags igen för en träff i kaffets tecken. 30 glada kaffeälskande människor samlades för koppning och LAT tävling. Dessa kvällar blir alltid trevliga och varma. De är väldigt kul att koppa kaffe med engagerade människor.
Tack alla för att ni är med och vi ses snart igen då vi lär oss och utbyter erfarenheter.

Ps. Grattis Henric som tog hem LAT tävlingen Ds.

måndag 22 februari 2010

stipendiat vår 2010 - Albin Ottosson



Årets stipendiat heter Albin Ottosson som därmed får plocka med sig en kvart kaffe hem varje vecka i ett halvår. Grattis Albin!

fredag 19 februari 2010

Prenumeration

Nu kan du få hem färskrostat kaffe från da Matteo. Kaffet kommer rätt ner i brevlådan senast fyra dagar efter att det rostats. Men hur går det till?

Du går in på vår hemsida och klickar dig vidare därifrån. Första måndagen i närmast påföljande månad rostar vi din första sändning och fortsätter göra det sex månader framåt.

Vad får man då?
Vi har två paket.

Det lilla paketet innehåller 500g månadens blandning och 250g månadens singel

Det stora paketet innehåller 1 kg månadens blandning och 500g månadens singel


Vad kostar det då?

Det lilla paketet kostar 275kr i månaden, vilket ger 1650kr för 6 månader.

Det stora paketet kostar 492kr i månaden, vilket ger 2950kr för 6 månader.

Frakt ingår såklart.

Som prenumerant blir man även inbjuden till evenemang, kaffe-gig och koppningar, och man blir alltid först med att prova våra nya sorter.

Frågor på detta?

stipendiaten klar

Juryn har sammanträtt, en stipendiat är utsedd och vinnaren offentliggörs på måndagens kaffe-gig (och samtdigt såklart här på bloggen).

Lattehistorian

Ingela Stensson tidigare Marknadsdirektör på Svensk Mjölk numera PR strateg på Unitid Minds/Prime har skrivit en "latteartikel" på Aftonbladet debatt samma dag som Starbucks startade sitt första café i Sverige, en händelse som ser ut som en tanke...

Jag var personligen involverad i samarbetet kom igång med Svensk Mjölk för SCAE:s räkning, tävlingen fanns liksom innan deras latteprojekt...
Kan känna att Ingela är lite mycket mjölkifixerad i denna PR artikel för utan oss baristor som faktiskt fanns(om inte känt bland folket ännu) samt andra engagerade individer inom kaffe o konsult världen, hade dom inte haft tävlingar(skapat av SCAE o WBC), utbildare eller cred som dom behövde för att bygga upp och stärka "lattetrenden" i Sverige. Vi fyllde det med innehåll. Svensk Mjölk/Beige stod för proffesionellt PR och branschbygge erfarenhet(Årets Kock)

Kaffevärlden fick en boost, nya företag startade och så småningom kunde bana väg för specialkaffet, detta har Svensk Mjölk varit med och skapat o det skall vi ge dom som cred. Caffe latte och espressobaserat kaffe blev bättre o mer spridd tack vare Beige.

Men Ingela tar åt sig hela äran i denna artikel å Svensk Mjölks räkning, hon är ju PR kvinna...men lite cred till övriga som engagerade sig kunde vara klädsamt. Ingela, jag vet att du inte behöver ge "småfolket" cred dom ger dig inga PR uppdrag med ändra inte på historian, segraren skriver den o mjölkindustrin har dragit sig ur.
Och till sist, kanske detta blir dålig PR för dig och Mjölkindustrin för du gick för långt nu.

Baristacup 2010 Stockholm by Johan Ahlgren

Självförtroende slår allt.

Rebecka vann. En barista har visat vilken ingrediens som är viktigast i en signaturtävling- och det är en signaturtävling. Oavsett rostare, coach eller kvarn är det personen på scenen som avgör sin placering.
Det gäller att under femton minuter prestera sitt bästa, sitt yttersta och göra rätt.

Rebecka levererade rätt, hon visste vad hon behövde göra och hon gjorde det. Trygghet var ledordet, den trygghet som fanns och den som saknades, de som hade den och som saknade den. Man behöver självförtroende genom något som bara kan fås genom hjälp av bakomliggande organisation och stöd för att hitta rätt i tävlingen, för att se hela bilden och agera därefter- då kan man göra rätt. Rebecka gjorde rätt.

Skön stämning i biosalongen på götgatan, grymt rum för en tävling.

Önskar att musiken, hur den används och när den används, kommer mer i fokus för de tävlande. Om du vill ha något sagt ska du inte konkurrera med en sångare som har som mål att komma fram med sin text. Om du har en viss energi i ditt anförande ska ditt musikval förstärka den eller om det behövs komplettera den.

Tack alla tävlande ni imponerar och inspirerar, inte för kaffe men för livet.


Johan Ahlgren

onsdag 17 februari 2010

mer om det nya

Eftersom vi är så dåliga på att berätta om vad som händer i våra nya lokaler är det tur att det finns andra som gör det.

tisdag 16 februari 2010

Bygget igång





Bilden
högst upp skall det rostas

Mellanbilden vårt kaffelabb

Längst ned bageri o butik































Nu bygger vi. spacklar, målar, drar el etc i april öppnar vi vårt nya rosteri o surdegsbageri med butkscafé

cykel försvunnen




I höstas skaffade vi oss en cykel för att smidigt kunna transportera kaffe runt om i Göteborg. Väldigt bra att ha tyckte vi. Men det tyckte tydligen fler. För förra veckan försvann den från vår innegård.
Cykeln ser ut som på bilden, fast helsvart. När den försvann saknade den bakhjul, så hur dom fick iväg den vet jag inte, men borta är den.
Om nån skulle se en cykel av denna modell kanske ni kan kontakta oss. Den längtar hem.

fredag 12 februari 2010

Camilla tar över



Idag har vi haft Camilla på besök i rosteriet. Hon jobbar ju inte så långt ifrån oss i vanliga fall, så det var enkelt ordnat. Hon har rostat och koppat och häpnat och haft sig. Och hon är stabil må jag säga.

Imorgon jobbar hon som vanligt i cafét på Vallgatan5, och då kommer hon servera sin signaturdrink från barista cup. Kom förbi och testa och se om du gillar den lika mycket som domarna!

onsdag 10 februari 2010

förra årets stipendiat har ordet

Förra årets kaffestipendiat, Jan Hagman, har senaste halvåret plockat hem 250g kaffe av valfri sort en gång i veckan. Här är lite av vad Jan har att säga om stipentiet:

---------------------------------------------------------

Kaffevänner!

Jag ser att det är dags att utse da Matteos nästa Kaffestipendiat och eftersom jag nu är i slutet av min stipendietid tänkte jag att det kunde vara dags att formulera några punkter om vad stipendiet gett mig under det gångna halvåret.

Jag sökte stipendiet för att vidga min (ganska rigida) syn på vad ”ett gott kaffe” är.

För mig var det då, som jag skrev i min ansökan, ”liktydigt med en espresso, en cortado eller en cappuccino bryggd på färskt, nymalt, rätt mörkrostat kaffe, helst med en inblandning av robusta (som i Syditalien)”.

Sen jag fick mitt stipendium i september har jag nu prövat ett 15-tal olika kaffen ur da Matteos sortiment och hittills gjort bland annat följande upptäckter:


  1. Det är stor skillnad på att bedöma ett kaffe efter att bara ha smakat en kopp och att ha 250 gram att testa och laborera med.

  2. Kaffe kan smaka på många olika sätt utan att det behöver handla om bra eller dåligt, rätt eller fel.
    Jag tycker idag att det är intressant att pröva nya singlar och blandningar, även om alla därefter inte förblir några favoriter.

  3. Espresson på min ”italienska” espressobar, som jag tidigare tyckte var helt fantastisk, kan jag idag uppleva som ”lite platt”.

  4. De syrligaste singlarna har jag fortfarande svårt att ta till mig.

  5. Flera brasilianska kaffen och framför allt, Magasinsgatan, den nya och ”tyngsta” espressoblandningen, har blivit klara favoriter

Varmt tack till Matts, Per, Christian, Pernilla och alla andra på da Matteo!


---------------------------------------------------------

Vill du bli lika glad som Jan? Sök stipendiet idag, sista anmälningsdag 15 februari.

Kaffegig - Koppning nytt sortiment och LAT

Gott folk!

Dags igen för ett Kaffegig!

Vi tänkte köra den 22 februari kl 18.30, i rosteriet på Vallgatan 5.

Upplägget ser ut som följer: koppning av hela sortimentet (och däribland finns många nya spännande fantastiska kaffen) och en Latte Art Throwdown, bara för att det var så längesen och för att det är så kul! Och en liten tvist: alla som anmäler sig till Kaffegiget anmäler sig därmed till Latte Art Throwdown. Och fega inte nu, det är bara kul och alla skakar lika mycket på handen! :) Alla som är med lägger en tjuga i en skål och vinnaren får helt enkelt stösta delen av innehållet (vi tar en spottstyve för mjölken). Dessutom tänkte vi denna afton tala om vem som vunnit vårens Kaffestipendium. Vill ni veta mer om det och söka, kolla in tidigare blogginlägg om det.

Så, som vanligt: maila till mig om ni vill anmäla er till Kaffegiget inklusive Latte Art Throwdown den 22 februari kl 18.30. Begränsat antal platser är 30. Och det brukar som sagt gå fort, så vill ni vara med, maila typ NU. pernilla@damatteo.se

Ses.

lördag 6 februari 2010

Vinnarkaffe

Om ni vill testa Camillas fantastiska tävlingskaffe så kommer det att finnas till försäljning på vallgatan 5 och viktoriapassagen på måndag. Det består av natural kaffe från Brasilien och Etioipen och är balanserat, fruktigt och chokladigt. Lite som Camilla, man får mycket av det goda.

Bästa Baristan i Väst

Läs mer här

Underifrån

Camilla kommer underifrån o tar det, älskar det. Inga förväntningar, inga sluga trix, undertränad, naturbarn, hon körde sin grej, blandade sitt kaffe själv, andra tyckte annorlunda, körde sin signarurdrink som hon ville krusade blusen o kaxade sig. Just love it.

och vinnaren är......

VÅRAN CAMILLLLLLLLAA. Hon är så bra. Nu drar vi till storstan.

Halvtid

Då har vi kommit till halvtid i tävlingen. 3 av 6 tävlande har klarat av sina presentationer. Det börjar tillta med publik och näst upp är arabusta och Värnamos stoltheter. Det är kul det här.

Snart så

15 minuters träning är nu gjord och det känns väldigt bra. Kaffet smakar som det ska (helt grymt) mjölkskumningen sitter och nerverna är på plats. Tror jag är mer nervös än Camilla, för hon är cool

Vi är på gång

Det kommer rapporter under dagen. Under tiden kan ni lösa om våran Camilla
gp.se


torsdag 4 februari 2010

Barista Cup

På lördag går första deltävlingen av barista cup 2010 av stapeln i Värnamo. Våran egen Camilla ställer upp och försvarar da Matteo färgerna. Jag åker med och coachar. Taktiken är offensiv och med hög press. Backa hem och försvara är inte vår grej. Inget tråkigt gnaget gnet med andra ord. Försäsongsträningen visar om vi håller hela vägen.
Önska Camilla lycka till vettja. Hon är grym.

onsdag 3 februari 2010

är det kanske håkan som är mannen som maler kaffe?

Jag gillar journalistik. Jag tycker att det är jättefint att da Matteo Torrefazione är med som nr3 på en lista av nöjesguidens fikaställen i Göteborg. Jag gillar också folk som har koll på vad dom skriver. Det är så tacksamt nu för tiden när det bara är att googla det man är osäker på. Och jag begär inte att nöjesguidens skribenter ska ha koll på att det finns kaffebönder eller skilja på en kenyansk och etiopisk kaffeböna. Men att skilja på en kvarn och en rost är ändå inte så mycket begärt. Visserligen är det sant att vi maler vårt eget kaffe, men det gör faktiskt dom flesta caféer.

Kanske borde jag reagera mest på att bli kallad man och inte kille. Men det kanske var Christian som åsyftades.

veckans singel kommer från El Hato, Colombia

Vi har det lite trångt i rosteriet just nu. Det beror lite på det goda kaffet från El Hato i Colombia. När vi koppade proverna vi fick i vintras kände vi att vi inte hade nåt val utan blev tvungna att köpa allt vi kunde lägga beslag på.
Kaffet är rent och klart i smaken, medelfyllig, söt och krämig. Jag tycker att det finns en fruktighet som går mot äpple, Christian tycker att den är honungs-söt. Nougat i eftersmaken. Ett grymt bryggkaffe.
I min mening är det här helt klart det bästa vi har hemma just nu, och vi har väldigt mycket väldigt bra hemma.
Kaffet ligger som veckans singel. Som vanligt går 500g under klubban för 150pix.

måndag 1 februari 2010

webshop

Vi vet, det finns en önskan om en webshop. Vi vet också att det kommer dröja innan vi hinner ta tag i det, men då är det tur att det går att köpa vårt kaffe på café ett, för dom har en webshop. Det har även kaffemaskinen. Så vet ni.