torsdag 18 oktober 2007

Anacafe

Christian Schaps är ordförande i Anacafe och en väldigt trevlig man. Han ordnade på väldigt kort varsel en koppning och gav mig mycket intressant information om kaffe i Guatemala. Anacafe verkar vara väldigt välstrukturerat och de har stora planer på att kartlägga allt kaffe i Guatemala. Det är ett enormt jobb eftersom det finns omkring 65000 kaffebönder, allt från små små hemmaodlare till stora rika plantage.
Hittills har de delat in kaffet i 8 olika regioner. De började med 5 för några år sedan, definerade två till lite senare och förra året bröt Acatenango sig ur Antigua. Det är från Acatenango som många av COE-vinnarna i Guatemala har kommit. Jag fick en koppning med ett kaffe från varje region. Alla 8 var Strictly Hard Bean, vilket innebär att de växer över 4500 feet, och de hade behandlats med den våta processen. Det enda som skiljde dem åt var regionen och microklimatet som råder där.
När man får 8 olika kaffen från Guatemala kan tro att man ska hitta en gemensam nämnare. Guatemalakaffe skiljer sig ju från kaffe från till exempel El Salvador och Honduras, den har sin egna, specifika karraktär. Men när man väl börjar smaka så är det svårt att hitta likheterna och lättare att peka ut det unika för varje kaffe. Likheten kanske kan ligga i att allt kaffe har en fin syra, fast på olika sätt. Kaffet från Antigua har en elegant syra, medan kaffet från Acatenango är mer markerad och klar, helt olik den från New Oriente som knappt märktes utan gav ett runt och fint kaffe. I kaffet från Cobán hittar jag äppelsyra och kaffet från Fraijanes hade en ihållande fruktighet. Kropp och markead syra från det vulkaniska San Marcos, Citrus i Atitlán och underbar vin och druva från Huehuetenango i högländerna. Att sedan få prova detta goda tillsammans med erfarna koppare och få höra om deras engagemang för att hjälpa och utbilda odlarna om sin egen produkt gjorde inte upplevelsen sämre. Jag hungrar efter mer.





2 kommentarer:

Lilla Kafferosteriet sa...

Halloj Per

Guatemala är grymt!!!!
Visst bli man sugen på att skaffa sig en liten finca uppe i bergen. Helt fantastiskt landskap. Såg Eduardo i bakgrunden på din bild, du får hälsa så mycket om du träffar honom igen. Han var med och dömde COE i Bolivia. Trevlig semester.
/Filip

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

tjena mannen! Fan va kul o läsa dina inlägg, du har verkligen genomgått en grym utveckling på kort tid. Du verkar verkligen leva kaffe o har tagit det till hjärtat. Grymt kul att se! Fortsatt skön semester! Nos vemos...