Andra vågen startar på 60 talet o pågår fortfarande...det handlar om att kaffe blir produkt. Inte bara kaffe. Fransk rost, mörkrost, columbiakaffe, moccakoppar, bryggkaffe i hemmet slår ut kokkaffet, café au lait kommer till Sverige, latten smyger sig in i USA o i mitten på 90 talet i Sverige. Espresso. Den första specialkaffedefinitionen tar form i USA på 60-talet av Erna Knutsén, legendarisk rostare i Californien.
"Speciality coffe are grown in distinct geographic microclimat and they posess unique flavor profiles"
Dom små rosterierna i USA får en rikting mot kvalité samtidigt som supermarketkaffet blir sämre o billigare, (känner vi igen mönstret!!!)
Starbucks startar på 70 talet och expanderar från 1986 snabbt i USA.
SCAA skapas av dom första, andra vågarna,första mässan 18 utställare... 1982. SCAE startas 1997, WBC 2000 i Monte CArlo 12 länder, inga amerikaner med ännu.
Grunden läggs till det vi har nu. Tredje vågen.
Detta var o är visionärerna som lagt grunden. Organisationerna kan verka lite tråkiga och måste förnyas helt klart av tredje vågen folket.
En del av dom stora företagen i denna våg kämpar nu med att ta sig in, produktutveckla, anställa baristor, eller omposiotinera sig mot tredje vågen. Se Starbucks köp av Clover, kolla in deras hemsida.
Ibland kan vi kanske tycka dom går långsamt fram, ibland klumpigt, ibland vill vi inte förknippas med dom men jag tror vi måste hjälpa dom, inkludera inte exkludera. För kaffets skull.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar