lördag 24 januari 2009

Domare

I tio år har jag varit inblandad i dömeriet i Sverige och Internationellt. Mycket har hänt men vi har alltid letat efter vinnaren och systemet har funkat, ibland haltar det men vinnnaren har alltid varit rätt. Vi har försökt ta hänsyn till intresskonflikter, politik, åsikter från marknaden etc. med det sagt kan det ibland vara som att köra en torpedbåt i 40 knop i skärgården, det gäller att vara med och läsa sjökortet, radarn och ha blicken framåt.
Inte gira för att en åsikt kommer i din väg. Domar arbetet är ett kollektivt arbete med SCAE styrelsen i ryggen. Men som alltid kommer det ibland behöva tas obekväma beslut emellanåt. Dom besluten tas för baristornas bästa inget annat.

Det svåra för utomstående kan vara att förstå hur urval och tänket funkar, när inträder en intressekonflikt?
I WBC får man inte vara smak, teknisk om man kommer från samma land som den tävlande, eller ha tränat ngn man skall döma eller arbeta i samma företag, släkt vän, (conflicts of interest) men man kan vara huvuddomare i Köpenhamn var Justin huvuddomare när en Aussi var i final. Varför tas då inte den hänsynen på detta plan, jo:

1. Huvuddomarens poång räknas inte
2. Huvuddomaren kan inte ändra en domares poång, bara undra varför
3. Huvudomare är som en manager och skall se till helheten, även baristan väl o ve.
4.. Huvudomare är erfarna och proffessionella och har förtroende från SCAE styrelsen eller WBC/JCC board

I alla länder och i WBC har det ibland blivit fel i urvalet av domare, fel i hur det hanterats etc. Men inte med mening.Vi brinner för yrket, tävlingen som motor i branchen, speciakaffets framväxt. En del beslut hade blivit bättre om fler vågat ta steget in i dömeriet och försökt förstå dess innersta kärna och varför vi göra detta.

En del vill bli domare för att sätta det på CV:et, en del för att svälla redan svullna egon och dom brukar skrika högst när dom blir tillrättavisade eller bortplockade.
Ibland glömmer dom varför dom är där helt enkelt. men det är skit man måste kunna ta som huvuddomare. Annars går hela rasket på grund.
I WBC har vi en kommiteé JCC, det skulle vi ha i Sverige med då blir fler indragna i problematiken och kunskapen sprider sig. JCC plockar ut domare, tar bort domare som inte funkar och bestämmer vem som skall döma finalen. Förmåga att bedömma bra, objektivt, inlyssnande, baristafokus uppträdande under tävlingsdagarna, fokus, intresse för dömararbetet etc är egenskaper vi letar efter i JCC


I år hade vi ingen domarecertifiering i Sverige. Vi ville se hur WBC nya certifiering skulle bli. Nu är den gjord, i Melbourne, Long Beach, Guetemala och Stockholm, Kenya återstår. ett femtiotal ny domare som kommer bli ca 30 till Atlanta WBC.
Men SCAE har bestämt att vi tar in trainees och att ett litet test/kalibrering utförs dagen innan för att öka nivån.
Men nästa år kör vi nog en certifieering i Sverige om tid, engagemang och SCAE styrelse vill det.

Inga kommentarer: