söndag 13 september 2009

Dan Stenqvist svarar på frågor.

Det här med att blogga... för mig finns det en förebild och det finns en blogg som jag alltid kollar in. Jag tycker Dan har gått i bräsch för ett allmänt spridande av kaffekunskap med sitt egna autentiska och opretentiösa intresse. Han har ju också gjort några små intervjuer med diverse folk som han varit nyfiken på och jag kände att jag inte kunde vara sämre. Så jag ställde några frågor till Dan som han snällt svarade på. Tack Dan för din medverkan, du är en fin kille.Varför började du blogga?
Någon gång runt 2005 så hörde jag ordet "blogg" för första gången i samband med att en morgontidning skrev en artikel om Carl Bildts bloggande. I alla fall så tyckte jag det lät coolt att blogga så jag startade en egen blogg på myspace och visste inte riktigt vad jag skulle skriva om. Jag har alltid gillat att skriva om ditten och datten (och speciellt om mig själv) så bloggformatet passade mig perfekt. Egentligen hade jag ingen mer uttänkt strategi än så när jag började blogga.

Din blogg heter "Bloggen för livsnjutare", men det är ju en blogg som ganska ofta har ett stort kaffefokus. Anser du själv att du har en kaffeblogg?
Enligt mina päron har jag varit en livsnjutare ända sedan jag blev medveten om min egen existens. . I min värld kan livsnjutargrejer vara allt ifrån en enkel på stan till en Ferrari 430 Scuderia som körs hårt på bana (det har jag aldrig upplevt). Efter att jag hade tänkt efter i 3 minuter om vilket namn jag skulle ha på bloggen föll det sig naturligt att bloggen skulle heta "Bloggen för livsnjutare". Tanken just då var att jag skulle skriva om mina egna livsnjuteriupplevelser. Som vi kan se i arkiven så har det nästan enbart blivit baristakultursrelaterade poster på bloggen. Är livsnjutarbloggen en kaffeblogg? Njaaee...det är nog snarare en....livsnjutarblogg. När man kollar igenom mina poster så är det uppenbart att det är en hel del dravel som skrivs. Vi kan sällan läsa intressanta inlägg om olika ursprungskaffen eller genomtänkta tester på kaffemaskiner. På livsnjutarbloggen recenseras aldrig de senaste kaffebarerna eller espressoblandningarna på ett sakligt sätt. Så om defintionen på en "kaffeblogg" ska innehålla något av ovanstående grejer så är svaret på frågan självklar, nej! Däremot försöker jag alltid förmedla de flöden och strömningar som kaffebranschen skapar till de som läser bloggen min blogg. Min tanke från början var att jag själv skulle hålla benhård koll om vad som hände hos jänkarna och sedan förmedla det till en svensk publik. Jag vet inte hur väl jag lyckades med det, men i alla fall finns det folk som gör just den saken bättre än vad jag själv gör för tillfället. Långt svar på frågan. Jag orkar knappt själv läsa igenom vad jag skrivit. Jag hänvisar sakfel och stavfel till Horace Engdahl.


Ungefär hur många timmar om dagen surfar du runt på nätet?
Sedan jag fick tipset av Anders Thor på en bra RSS-läsare har jag dragit ner mitt surfande betydligt. Nu ägnar jag mig mer tid till att svara på mejl. Jag ser ingen tv och har inte gjort det på 4-5 år. Där spar jag mycket tid. Men jag sitter nog 2-3 timmar framför datorn varje dag. Tror jag. Shit, det kanske är betydligt mer? Jag får återkomma senare med exakt antalt timmar.


Har du koll på om det finns nån ny rolig byggmetod på gång där ute?
Jag har sett Mark Prince posta bilder på schyssta glasbryggare. Har dock inte tagit tag i den saken och undersökt mer. För mig är vanligt bryggkaffe sjukt exotiskt. Sedan blir jag så sjukt trött på espresso ibland, det är en en så otroligtt svår metod. Ju mer jag extraherar dessto svårare tycker jag det blir på sätt och vis.


Vad är nytt i cykelvärlden?
Nytt i cykelvärlden är att Klabbe har signat för Team Solde till 2010. Annars tror jag mycket på stänkskärmar för fixies inför hösten.


Jag har förstått det som att du är klar med skolan och dina studier. Vad innebär det här för dig? Har du nåt nytt spännande på gång i höst?
Rent konkret innebär det att jag inte behöver åka buss 171 till Lund 4 gånger i veckan, vilket känns fantastiskt som ni förstår. Mina ekonomistudier är avklarade och jag fick min magister i företagsekonomi med inriktning mot marknadsföring/strategi som jag ville ha. Till hösten kommer jag att trycka heltid på Nesta för att sedan runda av veckan med att jobba lördagar på Solde. Däremot till våren kan det bli spännande saker som händer...


Vi vet att du går igång på cyklar och kaffe, men om kaffe är första vågen, cyklar andra, vad tror du blir tredje vågen för din del?
Jag älskar bilar och motorcyklar. Jag får alltid återkommande perioder på det. Men det kan lika gärna bli att jag fastnar i möbler, design, litteratur, schack, klockor, radhus, basilikaodling eller något annat spännande. Jag väljer inte mina intressen, det är de som kommer till mig på något konstigt sätt.


Till sist, jag gillar dina fikalåtar, men vad lyssnar du på när du inte fikar?
Helt allvarligt nu. Jag älskar Peter LeMarc.

4 kommentarer:

Dan Stenqvist sa...

Bästa inlägget hittills på den här bloggen.

Per sa...

Är den en egotripp jag anar där? ...men jag håller med. Kunde inte lagt orden bättre själv.

doppio sa...

Den är inte stor den här ankdammen.

Per sa...

inte stor damm alls, men ibland kan det hända att det stormar även i ett vattenglas.